Reorganizarea UDMR Tîrgu-Mureș s-a împotmolit

udmr cruÎncepută în forță la ultima ședință a Consiliului Reprezentanților Unionali (CRU) de la finalul lunii iunie, reorganizarea UDMR Tîrgu-Mureș s-a împotmolit. La acea vreme, CRU a decis reorganizarea structurilor de la municipiu, de către o comisie formată din cinci persoane care primea mandatul CRU în acest sens. După acea ședință a CRU, însuși liderul UDMR Kelemen Hunor își arăta nemulțumirea față de ceea ce s-a întâmplat la Tîrgu-Mureș și dădea termen până în luna septembrie pentru reorganizare, spunând: „Urmează să fie făcută această reorganizare până în septembrie. Nici rezultatele, nici campania, nici tot ceea ce s-a întâmplat în acești patru ani de zile nu au fost în folosul comunității maghiare. Au fost foarte multe greșeli, iar acolo unde lucrurile nu merg, eu sunt adeptul reformei”. Între timp, reforma a rămas la nivel de declarații, iar tabăra reformatoare care își dorea preluarea conducerii UDMR Tîrgu-Mureș înainte de terminarea mandatului celei actuale, pare să fi fost înfrântă de echipa care a condus până acum organizația UDMR Tîrgu-Mureș, în fruntea căreia e și acum Benedek István.

Ce spun acum principalii actori?

La nivel de declarații, în acest moment nimeni nu mai e atât de tranșant. Unul din opozanții actualei conduceri era vicepreședintele politic al UDMR Borbély László. Cu toate acestea, el pare să nu se mai implice atât de mult în chestiune, deși nu renunță la ideea reorganizării. „A fost o concepție de reducere a acelor circumscripții de la 13 la 8. Acum este o altă comisie numită, formată din 4 oameni, care discută, din câte știu eu în momentul de față, cum și când se va face această reorganizare, dat fiind faptul că ne apropiem de alegeri. Eu aș vrea oricum să se facă, pentru că are o logică foarte clară și, în funcție de secțiile de votare, să se facă și această reorganizare. Dar depinde de această comisie”, spune fostul ministru Borbély László. Până una alta, legat de eventuale schimbări la conducerea UDMR Tîrgu-Mureș și UDMR Mureș un singur lucru este cert: undeva la începutul anului viitor, în februarie martie se termină mandatul actualelor conduceri, iar atunci vor fi cu siguranță și alegeri la termen. Cât despre schimbări înainte de termen, problema pare să fie ieșit din discuție. În atare situație, rămâne tot în sarcina conducerii asigurate de Benedek István să desemneze candidații pentru parlamentare pe colegiile electorale aferente municipiului Tîrgu-Mureș (două pentru deputați și unul pentru senator, dacă se va merge pe formula de la ultimele alegeri). Nici aici Borbély László pare că nu va mai interveni, rezumându-se să precizeze următoarele: „În momentul de față există o organizație locală și cred că în scurt timp, cel târziu până în 20 septembrie, se vor desemna candidații. În 28 septembrie avem, de fapt, acea ședință în care vom desemna oficial candidații pentru Senat și Camera Deputaților la nivel de județ”.

Același feedback vine și de la Benedek István, care pare destul de sigur că nu va fi schimbat din funcție până la finalul mandatului, adică până în prima parte a lui 2013: „Acele circumscripții care au fost mai slabe s-au reorganizat, au fost numiți noi președinți, iar acum mergem mai departe. V-am spus de la început, este o reorganizare, mandatul meu expiră în ianuarie, februarie sau martie, să vedem când vor fi alegeri. Oricum, după alegerile parlamentare”.

În culise…

…neoficial, se pare că echipa care dorea schimbarea actualei conduceri a bătut în retragere. Astfel, din funcția sa de vicepreședinte politic al UDMR, deci în conducerea centrală a formațiunii, Borbély László a fost lăsat în off-side și contestat apoi de tabăra Benedek, ca dorind să intervină împotriva voinței organizației încălcând astfel autonomia destul de puternică din UDMR. Acesta pare să fie și motivul pentru care chiar Borbély László a decis deocamdată să dea mână liberă organizației și să nu mai intervină în desemnarea candidaților. Prin urmare, actuala conducere rămâne în funcție cel puțin până după alegerile parlamentare, iar mai apoi e puțin probabil că va fi schimbată cu una interimară, având în vedere că vor rămâne doar 2-3 luni până la organizarea alegerilor interne la termen. De asemenea, e foarte probabil că Borbély László nu va mai candida pentru parlamentare dintr-un colegiu aferent Tîrgu-Mureșului, ci va opta pentru unul din zona maghiară a județului.

Cătălin Hegheș

Comentează cu Facebook
Adaugă la favorite Legătură permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.