Reţea naţională pentru vârstnici

varstnici, batraniConfederaţia Caritas România a înfiinţat o reţea naţională a organizaţiilor furnizoare de servicii pentru vârstnici, în special de îngrijire la domiciliu, care doreşte să determine autorităţile să ia cele mai bune măsuri pentru îmbunătăţirea vieţii persoanelor vârstnice.

Şeful Departamentului Socio-Medical al Caritas, Peter Gyorgy, a declarat că reţeaua se numeşte SenioriNet, reuneşte până în prezent 32 de organizaţii din întreaga ţară şi a luat fiinţă în urma sprijinului financiar obţinut prin Programul de cooperare elveţiano-român.

Strategia de lucru

În această perioadă, se pune la punct strategia de lucru a reţelei nonformale, care doreşte să contribuie la creşterea nivelului de informare şi conştientizare al autorităţilor publice şi al cetăţenilor cu privire la serviciile adresate vârstnicilor.
,,Până acum fiecare îşi făcea treaba, dar nu am putut impune drepturile persoanei vârstnice. Da, Constituţia spune ceva de drepturi, dar acele drepturi nu ajung la cei vârstnici. (…) Dorim să arătăm lumii că există persoane care nu pot ieşi din casă şi care au nevoie de ajutor, dorim să aderăm la reţele internaţionale şi să aducem şi glasul lor în demersurile noastre. Dorim să devenim proactivi, să venim cu propuneri de îmbunătăţire a vieţii persoanelor vârstnice”, a afirmat Peter Gyorgy.
Şeful Departamentului Socio-Medical al Caritas a accentuat că glasul organizaţiilor trebuie să fie auzit atunci când se schimbă legile din domeniu. El a subliniat că în prezent se încearcă, prin schimbarea legii, ca din bugetul de stat să fie subvenţionate doar serviciile sociale din zonele rurale, iar cele de la oraşe să fie preluate de autorităţile locale, ceea ce ar fi în defavoarea unui număr foarte mare de persoane care beneficiază de aceste servicii.
,,Am obţinut o amânare, dar nu suntem convinşi că vom reuşi să le arătăm aleşilor că dacă votează această lege votează împotriva dezvoltării sistemului”, a spus Peter Gyorgy.
El a adăugat că în luna iunie se doreşte organizarea unui forum al îngrijirii la domiciliu, la care să fie prezente şi autorităţile din domeniu.

Comentează cu Facebook
Adaugă la favorite Legătură permanentă.

0 Comentarii

  1. Buna seara! Caut o persoana vrobitoare de limba romana pentru ingrijire la domiciliu, 4 ore/zi, a tatalui meu bolnav de Alzheimer, in TgMures. Va rog spuneti-mi ca ma puteti ajuta!!!
    Silvia Pop, 0722 347 702

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.