Reuniune regională pe tema incluziunii romilor

romi tiganiAgenţia Naţională pentru Romi în colaborare cu Liga Pro Europa organizează la Târgu Mureş, la finele acestei săptămâni, o reuniune regională a experţilor pentru revizuirea Hotărârii de Guvern 1221/2011, privind incluziunea romilor în perioada 2012-2020, a anunţat miercuri, Smaranda Enache, copreşedintele LPE.

‘Reuniunea consultativă regională pe Regiunea de Dezvoltare Centru, are ca scop formularea de propuneri pentru revizuirea HG 1221/2011 în conformitate cu recomandările Comisiei Europene şi nevoile reale, concrete ale comunităţilor locale ale romilor’, a arătat Enache.

Aceasta a subliniat că în acest an Comisia Europeană a transmis la Parlamentul European, Consiliu, Comitetul Economic şi Social şi Comitetul Regiunilor o comunicare intitulată ‘Strategiile naţionale de integrare a romilor, o primă etapă în punerea în aplicare a cadrului UE’. În document se susţine că în ultimii ani, situaţia romilor a devenit tot mai mult o prioritate politică centrală pentru Europa şi că ‘statele membre au responsabilitatea principală şi competenţele de a schimba situaţia populaţiilor marginalizate şi, prin urmare, lor le revine în primul rând sarcina de a acţiona în vederea sprijinirii romilor’.

Comisia Europeană a enumerat o seri de domenii-cheie în care trebuie acţionat, cum ar fi educaţia, ocuparea forţei de muncă, sănătatea şi locuinţele, precum şi nediscriminarea.

Copreşedintele LPE a subliniat că revizuirea HG nr. 1221/2011 se impune şi în perspectiva unui nou exerciţiu bugetar european, pentru perioada 2014-2020, astfel încât problematica romă să fie inclusă în fiecare plan de acţiune locală.
‘E important să fim pregătiţi cu proiecte. Sperăm ca problematica romă să fie inclusă în fiecare plan de acţiune locală, iar fiecare grup de acţiune locală să elaboreze, alături de administraţiile publice, planuri de atragere de fonduri europene, care să ducă la investiţii locale şi emancipare’, a precizat Smaranda Enache.

Potrivit Smarandei Enache, la reuniunea de la Târgu Mureş vor participa reprezentanţi ai unor instituţii, ONG-uri şi din mediul universitar cu expertiză în elaborarea planurilor locale şi judeţene de integrare socială a romilor, din cele şase judeţe ale Regiunii de Dezvoltare Centru – Alba, Braşov, Sibiu, Harghita, Covasna şi Mureş.

AGERPRES

Comentează cu Facebook
Adaugă la favorite Legătură permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.