România, pe ultimul loc din Europa la achiziția de cărți

librarieRomânia este ultima ţară din Europa în ceea ce priveşte banii cheltuiţi pentru cumpărarea de cărţi, a declarat miercuri, la Deva, Principele Radu al României, cu prilejul prezentării proiectului ‘Cărţile copilăriei’, iniţiat de Editura Curtea Veche şi susţinut de membrii Familiei Regale.

Proiectul a fost lansat în anul 2012 şi este dedicat copiilor, cele 12 volume editate până acum fiind titluri ale unor autori cunoscuţi, apărute în variante ce folosesc cuvinte simple, astfel încât fiecare cititor de vârstă fragedă să înţeleagă povestea dintre paginile cărţilor. ‘Când Editura Cartea Veche a luat decizia să publice această colecţie, care a ajuns la 12 titluri şi doreşte să ajungă la peste o sută, Uniunea Europeană trimisese României un foarte puţin flatant studiu care arăta că suntem ultima ţară din UE în ceea ce priveşte cumpărarea de cărţi. Cu alte cuvinte, România este o ţară care cheltuieşte 3 euro pe cap de locuitor, pe an, pentru carte, ceea ce o situează pe ultimul loc pe continent’, a spus Principele Radu.

Potrivit acestuia, una dintre cauzele pentru care s-a ajuns aici este lipsa resurselor financiare, mai ales în cazul unor familii sărace de la sate. De aceea, una dintre soluţiile avansate de Principele Radu ar fi ca diversele organizaţii sau fundaţii să-şi propună strângerea de fonduri şi să cumpere cărţi, ce ar putea fi dăruite ulterior copiilor sau bibliotecilor din mediul rural.

În opinia Principelui Radu, copiii de astăzi citesc la fel de mult ca aceia din perioada lansării colecţiei ‘Biblioteca pentru toţi’, numai că generaţia actuală poate accesa informaţia şi prin alte mijloace suplimentare, moderne. ‘A spune că astăzi copiii noştri citesc mai puţin decât citeau copiii din generaţia regelui Carol I, e o eroare. Generaţia de astăzi nu citeşte puţin pentru că e ignorantă sau pentru că e dezinteresată de carte. Există multe motive pentru care copilul de astăzi are mai puţină nevoie de ceea ce scrie între două coperte de carton, decât atunci. (…) Pentru că este suficient să aibă un Ipad sau un computer şi să navigheze pe orice fel de literatură a acestui Pământ, printr-o simplă apăsare de buton să vină în contact cu tot ce are mai bun sau mai rău această lume’, a apreciat Principele Radu.

În cadrul vizitei pe care a efectuat-o la Deva, principele a luat parte şi la o triplă lansare de carte organizată de Biblioteca Judeţeană ‘Ovid Densuşianu’ Hunedoara-Deva. La manifestarea culturală au luat parte aproape 200 de persoane, sala fiind plină până la refuz. Cu acest prilej, Principele Radu a oferit autografe pe volumele ‘Margareta, Portretul Principesei Moştenitoare’, ‘Trei poduri peste lume. Consemnări între anii 1982 şi 2003’ şi ‘Crăciunul Regal’.

AGERPRES

Comentează cu Facebook
Adaugă la favorite Legătură permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.