Ryanair va opera de pe Aeroportul Tîrgu-Mureș

Conducerea Aeroportului Transilvania Târgu Mureș a finalizat negocierile cu operatorul aerian low-cost iralndez Ryanair, în privința condițiilor tehnice de operare și a serviciilor oferite de Aeroportul din Târgu Mureș. Astfel, compania aeriană irlandeză urmează să opereze de pe Aeroportul din Târgu Mureș după obținerea susţinerii financiare prin formele de publicitate/marketing din partea Consiliului Județean Mureș, adică măsuri de publicitate pentru județul Mureș care promovează potențialul zonei deservite de Aeroportul Târgu Mureș eventual prin Asociația Județeană de Turism Mureș, pe site-ul operatorului aerian low cost și în broșurile acestuia distribuite în cele 31 de baze ale sale din Europa. Aceste măsuri sunt menite să atragă turiști și oameni de afaceri în județul Mureș, printr-o poltică de marketing transparentă a administrației publice locale. Măsura, acceptată de reglementările europene în domeniu, este practicată în toate statele membre ale Uniunii Europene, prin care operatorul low-cost se angajează să transporte un număr considerabil de pasageri, care prin utilizarea infrastructurii de turism din regiunea respectivă aduce o infuzie în economia regională de milioane de euro.

Ryanair este o companie aeriană irlandeză, lider al companiilor de transport aerian low-cost din Europa, înființată în 1985, cu sediul la Dublin. Operatorul aerian Ryanair are 31 de baze și 729 rute în Europa, flota fiind formată din 168 de avioane.

În cadrul discuțiilor purtate de reprezentanții Ryanair cu reprezentanții Conducerii Aeroportului Transilvania Târgu Mureș s-a ajuns la un acord în privința condițiilor tehnice de operare pe care Aeroportul din Târgu Mureș trebuie să le îndeplinească și a taxelor aeroportuare practicate de Aeroportul târgumureșean. De altfel, operatorul aerian low-cost Ryanair a început discuțiile cu Aeroportul Transilvania Târgu Mureș în martie 2008, însă acestea nu s-au concretizat datorită refuzului proprietarului Aeroportului din Târgu Mureș de a acorda sprijinul pentru promovare solicitat de compania aeriană irlandeză. Compania Ryanair a efectuat în perioada 2008-2010 patru audituri cu experți internaționali independenți pentru a constanta dacă din punct de vedere tehnic Aeroportul Transilvania Târgu Mureș corespunde standardelor pe care operatorul aerian le solicită aeroporturilor unde operează.

Aeroportul Transilvania Târgu Mureș dispune de o pistă de decolare-aterizare (lungime 2000 m, lăţime 45 m), instalaţii de balizaj pentru apropiere de precizie corespunzătoare CAT II OACI (Organizaţia Internaţională a Aviaţiei Civile), echipament ILS (Instrument Landing System) performant de categoria a II-a și echipamente LVO (Low Visibility Operations) care permit aterizarea în condiții meteorologice de vizibilitate redusă. Aeroportul din Târgu Mureș mai oferă facilități în spațiile de aerogară, beneficiază de personal calificat precum și un program de deschidere operațională de H24 (24 de ore). Serviciul de aeroport ca şi produs oferit operatorilor aerieni la Aeroportul Transilvania Târgu Mureş se însumează în condiţiile tehnice şi servicii conexe la un cost stabilit pe unitatea de greutate şi numărul de pasageri, preţul serviciului este în conformitate cu acordurile aeriene multinaţionale fiind supus principiilor OACI de transparenţă, nediscriminare şi permisivitate.

Conducerea Aeroportului Transilvania Târgu Mureș a constatat cu regret atacurile repetate ale președintelui Consiliului Județean Cluj asupra Consiliului Județean Mureș și asupra Aeroportului Transilvania Târgu Mureș chiar și în privința negocierilor cu Ryanair. Precizăm că, operatorul aerian Ryanair pune accent în principal pe condițiile tehnice și de securitate aeronautică ale aeroportului unde operează, pe baza celor mai ridicate standarde de cerințe ale autorității aeronautice civile irlandeze și mai puțin pe partea de taxe și tarife aeroportuare practicate. De altfel și plângerea formulată privind presupusul ajutor de stat acordat de Aeroportul Transilvania Târgu Mureș unui operator aerian nu poate decât să constate corecta respectare a prevederilor legale din Uniunea Europeană și din România, pe care Consiliul Județean Mureș și Aeroportul Transilvania le-a practicat. Totodată, este de apreciat și un exemplu pozitiv demn de urmat, efortul real al președintelui Consiliului Județean Cluj pentru susținerea conducerii Aeroportului Cluj atât în dezvoltarea tehnică a infrastructurii de aeroport, în general, cât și în negocierile cu Ryanair, în mod special.

Sursa: Aeroportul Transilvania Tîrgu-Mureș

Comentează cu Facebook
Adaugă la favorite Legătură permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.