S-a constituit Comandamentul de Iarnă

deszapezireComandamentul Judeţean de Iarnă Harghita s-a întrunit săptămâna trecută în prima şedinţă, la ordinul prefectului Petres Sandor, pentru a analiza modul în care judeţul este pregătit pentru sezonul rece, ţinând cont că de joi se va afla sub avertizare de precipitaţii mixte şi temperaturi scăzute.
Informaţiile furnizate de Secţia de Drumuri Naţionale Harghita arată că în judeţ există o reţea de 430 de kilometri de drumuri naţionale, pe care se află nouă baze de deszăpezire şi două de sprijin, care dispun, în prezent, de patru utilaje proprii şi două buldoescavatoare, precum şi de o mie de tone de sare.
Utilajele firmelor de deszăpezire urmează să sosească în Harghita în următoarele 24 de ore, după ce Direcţia Regională de Drumuri Braşov a dat ordinul de intrare a acestora în baze, conform contractelor.
Potrivit sursei citate, în această iarnă se va introduce în două zone din judeţ o nouă metodă de deszăpezire, respectiv soluţia Atica, folosită cu succes de aproximativ trei ani pe drumurile din Sibiu.
Specialiştii au explicat că soluţia se achiziţionează la jumătate de preţ faţă de amestecul nisip şi sare şi la o pătrime din preţul clorurii de calciu, fiind depozitată în cisterne de 30 tone, fără să existe probleme legate de stocarea la temperaturi scăzute. Soluţia Atica se împrăştie pe partea carosabilă, iar efectul durează până la şase ore, inclusiv la temperaturi de minus 30 grade Celsius.
În ceea ce priveşte drumurile judeţene, reprezentaţii Consiliului Judeţean Harghita au precizat că urmează să se încheie contracte multianuale de deszăpezire, problema fiind că procedura de licitaţie şi atribuire este mai îndelungată. Potrivit sursei citate, ofertele pentru licitaţie se pot depune până la 17 noiembrie, iar contractele s-ar putea încheia, cel mai probabil, la începutul lunii decembrie. Reprezentanţii CJ au spus că dispun de un utilaj propriu pentru intervenţii de urgenţă şi dacă situaţia o va impune, vor apela la consiliile locale şi la firmele care au efectuat întreţinerea de vară şi care dispun de utilaje de deszăpezire.
Subprefectul Harghitei, Adrian Jean Andrei, a recomandat Consiliului Judeţean să încheie contractele în aşa fel încât drumurile judeţene să nu mai fie deszăpezite de Secţia de Drumuri Naţionale, iar lucrările să fie decontate ulterior şi nici Poliţia Rutieră să nu mai fie nevoită să aplice amenzi pentru drumurile necurăţate.
La rândul său, prefectul Petres Sandor a avertizat că urmează şi perioada alegerilor şi este important ca drumurile să fie accesibile.
Prezent la şedinţă, şeful Serviciului Judeţean de Salvamont Salvaspeo Harghita, Fekete Ors, a cerut sprijinul pentru a putea folosi semnalele luminoase şi acustice la utilajele pe care le folosesc salvatorii montani, astfel încât să ajungă în timp util la intervenţii, în prezent legea nepermiţând acest lucru.

Comentează cu Facebook
Adaugă la favorite Legătură permanentă.

Comentariile sunt închise.