S-a pornit morișca

E deja desuet să spui că a început campania electorală, așa că nu mă repet, ci vreau să spun că a început etapa grețoasă a ei. Adică afișajul electoral ilegal, declarațiile rău-voitoare și total pe lângă simțul realității, răsturnările de situație regizate etc.

De pildă, săptămâna trecută am aflat că județul Mureș riscă să devină o imensă groapă plină de gunoaie (sic! să fie cu dublu sens). Carevasăzică, să nu mai avem unde să ne depozităm deșeurile, că cineva a făcut într-un fel, altcineva a dres în alt fel etc. Basme lipsite de relevanță. Proiectul de management integrat al deșeurilor e unul cu finanțare europeană, e în derulare, e bine și relativ sănătos. Mai mult, el nu e implicat în campania electorală, la fel cum nici funcționarii care-l derulează nu sunt.

Apoi pe la mijlocul săptămânii apare buba unor afișaje electorale, care după lege în această perioadă ar fi ilegale. Și sunt. Și ilegale și izbitor de tâmpite, cu un mesaj țintit parcă direct către omul de tip control de Siletina, tatuat cu stema FCM pe umăr. Discuția însă n-are legătură cu acest aspect, ci problema e dacă e sau nu e legal? Dar nici măcar în această discuție argumentele nu și-au mai făcut loc. Discuția s-a mutat pe tărâmul lui „ba pe-a mă-tii” și acolo a rămas.

Pe de altă parte, teme cu adevărat importante, cum ar fi dezbaterile pe Planul Urbanistic General lasă flască orice posibilă tresărire a politicianului de Mureș. Subiectul, extrem de important, dar pe de altă parte și extrem de greu disecat și transmis publicului, a rămas orfan de purtători de mesaj.

Asta e latura întunecată și malefică sau, dacă vreți, rezultatele muncii asidue pe pogonul populismului, muncă depusă de politicianul românul, de la neo-comunistul purtător de bască de la începutul anilor ‘90, până la neo-dobitocul care nu mai are nici o noțiune despre ceea ce înseamnă politică de acum. Iar acum e o perioadă în care le place să învârtă morișca și să arunce în dânsa cu, mă scuzați!, rahat.

Cătălin Hegheș

Comentează cu Facebook
Adaugă la favorite Legătură permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.