S-a tors și s-a țesut Balul Însuraţilor

????????La sfârșitul săptămânii trecute, sâmbătă, de la ora 18 şi până în zori, şi a doua zi, duminică, de la ora 14:00 s-a desfășurat cea de-a VII-a ediţie a evenimentului cultural tradiţional ,,Balul Însuraţilor”, unic în ţară prin amploare şi desfăşurare, a cărui gazdă a fost, ca de altfel în fiecare an, familia deputatului Gliga Vasile Ghiorghe.

Lătureni şi chizăşi au întâmpinat în Sala de bal peste 1.200 de oameni în port popular autentic, scos din lada de zestre.
Oaspeţii și-au prezentat portul, jocurile şi datinile specifice zonei, dar şi ansamblurile, rapsozii, meşterii şi creatorii populari de pe Văile Mureşului, Gurghiului, Beicii, Reghin, Sovata, Tîrgu-Mureş, Sibiu, Luduş, Cluj-Napoca, Turda, Bistriţa, București, Maramureș, Banat. De asemenea, s-au jucat la Balul Însuraţilor „De-a lungul”, „Bătuta”, „Roata”, „Învârtita”, pe muzica a peste 20 de solişti din împrejurimi și a unor oaspeți de onoare.
În casa țărănească, cu toate obiectele specifice satului românesc, s-au cusut costume populare, s-a tors și s-a țesut la o șezătoare. Au fost expuse păretare, covoare, ștergare, costume populare, toate țesute manual, farfurii, fotografii vechi din zona noastră, carte veche, icoane, cărți – monografii sau poezie, semnate de cei care participa la bal.
Au fost prezenți de la tineri căsătoriți, până la octogenari, mândri de portul lor, mândri de perechea cu care și-au petrecut decenii din viață. Participanţii au fost îmbrăcaţi în costume autentice populare, specifice zonei natale și iubitori de tradiţie şi mâncăruri româneşti tradiţionale.

Comentează cu Facebook
Adaugă la favorite Legătură permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.