„Să nu importăm disputele politice din Ungaria!”

borbelyVicepreşedintele politic al UDMR, Laszlo Borbely, a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, că a atras atenţia oficialilor unguri să nu exporte disputele politice din ţara lor în România şi că săptămâna viitoare va avea o întrevedere, la Budapesta, cu secretarul se stat din Ministerul Afacerilor Externe Ungar, Zsolt Nemeth. ‘Am avut o discuţie şi cu Nemeth Zsolt, o să avem săptămâna viitoare la Budapesta toţi deputaţii maghiari din afara graniţelor Ungarei, se întâlnesc de două ori pe an, la invitaţia lui Kover Laszlo, preşedintelui Parlamentului Ungariei. Este un for unde discutăm multe probleme. Fiţi siguri că vom avea un punct de vedere acolo şi vom discuta în detaliu. Ne-am înţeles cu Nemeth că voi fi acolo cu o zi înainte, la Budapesta, şi vom avea o întâlnire. Nu vreau să intru în speculaţii, dar trebuie să ne ferim şi noi am încercat să explicăm de câte ori am avut ocazia, nici nu erau alegeri în Ungaria şi tot veneau colegii, erau alegeri în România. Atunci am atras atenţia şi atragem atenţia în continuare să nu importe disputele politice din Ungaria aici’, a susţinut Borbely.

Acesta a spus că UDMR discută cu toate partidele politice din Ungaria, are o relaţia apropiată cu toate partidele politice responsabile din ţara vecină, excepţie făcând JOBBIK. ‘Dar şi faţă de Guvernul Ungariei şi faţă de partidele politice avem aceeaşi atitudine, să nu exporte din Ungaria aceste dispute politice. Ei întotdeauna au susţinut acest lucru şi au spus în declaraţii, începând cu primul ministru şi partidele politice: da, ei ţin cont, ceea ce susţine minoritatea respectivă şi reprezentantul legitim susţinem şi noi, pentru că ei ştiu cel mai bine ce au nevoie. Noi cei de aici ştim cel mai bine de ce avem nevoie’, a susţinut Laszlo Borbely.

Reprezentantul UDMR a afirmat că apare o problemă atunci când diferitele partide politice din Ungaria folosesc o temă din România ca subiect de campanie electorală spunând ‘eu sunt cel mai mare autonomist, lupt eu pentru autonomia maghiarilor din România, eu, partid politic din Ungaria’. ‘Acesta este un exemplu că nu acceptăm aşa ceva. Fiecare să pună umărul atunci când îl solicităm. Şi au fost cazuri când am solicitat sprijinul Guvernului în discuţii la Consiliul Europei, la Uniunea Europeană, când nu au fost probleme. Dar în general noi spunem că aici trebuie să le rezolvăm. Trebuie să mergem mai departe numai dacă vedem că toate pârghiile s-au închis aici (…) Nu este niciunul dintre partidele politice depunătorul legitim, numai el este cel poate să reprezinte interesele minorităţii maghiare din România. Nu. Aici trebuie să fie în cadrul comunităţii maghiare o împărţire de atribuţii. Noi ştim ce avem de făcut, ei să se ocupe de ceea ce au ei, destule, de făcut în Ungaria. Cred că el s-a manifestat ca om politic. Dar ştiţi cum e: când eşti şi secretar de stat la MAE, nu trebuie să uiţi această poziţie’, a arătat Borbely. Acesta consideră că Zsolt Nemeth s-a manifestat ca om politic, dar că în calitatea sa de reprezentant în MAE nu are cum să se delimiteze de această calitate a sa.

AGERPRES

Comentează cu Facebook
Adaugă la favorite Legătură permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.