Samaritenii dau primul ajutor la Colegiul Unirea!

2B.-VARGA-ZSIGMONDÎnţelegând importanţa cunoaşterii nu doar a noţiunilor de prim -ajutor, dar şi a punerii acestora în aplicare de către elevi, organizaţia Europeană a Samaritenilor a declarat anul 2014 drept Anul Implicării Tinerilor în Acordarea Primului  Ajutor.  Sub motoul Heores without powers,  eroi fără Supraputere, samaritenii vor să dea de înţeles tinerilor că pentru a salva vieţi nu este nevoie de super-putere!cele mai elementare noţiuni de prim ajutor pot fi  însuşite cu uşurinţă de către tineri, iar măsurile aplicate corect pot salva vieţile semenilor. Organizaţiile Samaritean din 15 ţări europene printre care şi  ASR Asociaţia Samaritenilor din România, vor avea un flashmob simultan în numeroase  oraşe în colaborare cu unităţile de învăţământ şi tinerii din localităţile respective.

Cu ocazia Zilei Mondiale a Primului Ajutor, marţi,  ASR Asociaţia Samaritenilor din România, filiala Târgu Mureş, la sediul ei din str. Budiului nr. 101 a organizat o conferinţă de presă pentru a prezenta scopul şi  programul flash-mobului ce va uni prin demonstraţiile de prim ajutor o mulţime de oraşe din Europa. Coordonatorul ASR din Tîrgu Mureş, Varga Zsigmond în colaborare cu reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean Mureş au prezentat desfăşurătorul proiectului Heroes  without superpowers, ce se va derula în perioada 21-23 septembrie. Locul de desfăşurare a proiectului va fi Colegiul Naţional Unirea, iar demonstraţiile vor fi bazate pe nişte scenarii  cum ar fi accident de bicicletă, acordare primului ajutor în caz de stop cardio-respirator, înecare cu un bol alimentar, traumă la ora de sport. În ultima zi de desfăşurare a proiectului, în 24 septembrie, grupurile de voluntari se vor întâlmi  în faţa statuii Avram Iancu din Piaţa Trandafirilor din Tîrgu Mureş, iar la ora 9,30 va fi un flashmob în Piaţ Teatrului, o demonstraţie de prim ajutor înconjurată de un lanţ uman după care participanţii vor elibera sper cer baloanele cu heliu.

Iată programul detaliat:

Data evenimentului : 21 septembrie
Locaţie : Colegiul Naţional Unirea,
Ora: 13
Ateliere de teatru Improvizaţie

Data evenimentului : 22 septembrie
Locaţie : Colegiul Naţional Unirea,
Ora: 14
Accident de Bicicletă
Scenariul cuprinde un eveniment produs la o plimbare cu bicicleta, traume minore, hemoragie, escoriaţii. Tinerii vor acorda primul ajutor victimei.

Data evenimentului : 22 septembrie
Locaţie : Colegiul Naţional Unirea,
Ora: 15
Acordarea primului ajutor în caz de stop cardio-respirator
Scenariul cuprinde prezentarea de către tineri a Suportului Vital de Bază. Victimă găsită pe stradă, Evaluarea stării de conştienţă, Manevre de resuscitare.

Data evenimentului : 23 septembrie
Locaţie : Colegiul Naţional Unirea,
Ora: 14
Acordarea primului ajutor în caz de Obstrucţie a căilor respiratorii superioare
Scenariul cuprinde prezentarea de către tineri a Manevrei Heimlich. Victima , coleg de clasă , în timp ce mănâncă se îneacă cu un bol alimentar.
Data evenimentului : 23 septembrie
Locaţie : Colegiul Naţional Unirea,
Ora: 14
Acordarea primului ajutor în caz traumă la ora de sport
Scenariul cuprinde prezentarea de către tineri a imobilizării traumelor

Data evenimentului : 24 septembrie
Locaţie : Piaţa Trandafirilor , în faţa statuii Avram Iancu
1. grupurile şcolare se vor întâlni cu voluntarii Samariteni care vor conduce fiecare grup in parte
2. Elevii ajung la locul de desfăşurare a flash-mob Piata Teatrului Targu Mureş la ora 9:30
3. Participanţii primesc baloane cu heliu, cu SAM.I. / proiectare şi includerea participanţilor în lanţ uman
4. lanţ uman complet, soseşte vehicul de ambulanţă
5. scenariu de prim ajutor în zona înconjurată de lanţul uman
6 Se eliberează baloanele
O iniţiativă demnă de toată lauda ce, sperăm, că se va bucura de interesul tinerilor! Metoda Heimlich l-a salvat şi pe George Bush când s-a înecat cu un covrigel!

 

Comentează cu Facebook
Adaugă la favorite Legătură permanentă.

Comentariile sunt închise.