Sănătoşi, consultaţi de medic

48130-0-copil_consultatie_medicPotrivit unui proiect de ordin comun al ministrului Sănătăţii şi al preşedintelui Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), pus în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Sănătăţii (MS), copiii vor fi consultaţi preventiv de medicul de familie. Astfel pentru identificarea tulburărilor de creştere şi a riscurilor specifice pe grupe de vârstă şi sex, consultaţiile se vor face la externarea din maternitate şi la o lună la domiciliul copilului, apoi  la 2, 3 şi 6 luni până la 2 ani, iar apoi anual, până la majorat.

 

Grupa de 2-5 ani

 

Consultaţia preventivă a copiilor la vârsta de 2, 3, 4 şi 5 ani cuprinde, printre altele, evaluarea practicilor nutriţionale  şi consiliere pentru o alimentaţie sănătoasă şi profilaxia rahitismului, a cariei dentare, evaluare şi consiliere pentru dezvoltarea neuro-psiho-emoţională ce ar putea fi afectată în tulburarea de spectru autist. Pentru un scor care indică un risc mediu şi sever se recomandă trimiterea către medicul de psihiatrie pediatrică.

 

Grupa de 6-11 ani

 

Consultaţia preventivă a copiilor de 6, 7, 8, 10 şi 11 ani, cuprinde şi screening-ul obezităţii prin utilizarea indicelui de masă corporală – (IMC) şi evaluarea dezvoltării pubertare.

 

Grupa de 12-17 ani

 

Consultaţia preventivă a copiilor de 12, 13, 14, 15, 16 şi 17 ani cuprinde, pe lângă examinările privind dezvoltarea acestora, consiliere şi screening pentru depistarea eventualelor infecţii cu transmitere sexuală (ITS), după începerea vieţii sexuale, screening-ul depresiei, informarea fetelor şi părinţilor privind beneficiile vaccinării opţionale anti-HPV, consiliere privind stilul de viaţă sănătos.

 

Monitorizarea sarcinii

 

Conform prevederilor legale în vigoare consultaţii periodice active sunt şi cele privind monitorizarea evoluţiei sarcinii şi lăuziei. La luarea în evidenţă în primul trimestru, se decontează o consultaţie. Apoi se decontează consultaţii lunare, până în luna a 7-a. Între luna a şaptea şi a noua, gravidele vor beneficia de două consultaţii pe lună.

După externarea din maternitate, lehuza va fi consultată la domiciliu, apoi, la patru săptămâni de la naştere, va beneficia de o nouă consultaţie.

În cadrul supravegherii gravidei, se face şi promovarea alimentaţiei exclusive la sân a copilului până la vârsta de 6 luni şi continuarea acesteia până la minimum 12 luni, testare pentru HIV, sifilis, hepatită de etiologie virală cu virus B şi C, precum şi consiliere înainte şi după aceste testări.

Investigaţiile paraclinice şi tratamentele specifice sarcinii pot fi recomandate de către medicul de familie, numai pentru intervalul de timp de la momentul în care gravida este luată în evidenţă de către aceasta şi până la 4 săptămâni de la naştere.

 

Una la trei ani

 

La cabinetul medicului de familie vor fi realizate consultaţii preventive de evaluare a adultului asimptomatic între 18 şi 39 ani, o dată la 36 de luni. În cadrul acestor consultaţii, medicul de familie evaluează expunerea la factorii de risc finalizată prin completarea riscogramei pentru grupa de vârstă şi sex În schimb, în anul în care se realizează evaluarea riscului individual, un asigurat are dreptul la două consultaţii.

După 40 de ani, persoanele asimptomatice pentru care medicul de familie evaluează expunerea la factorii de risc finalizată prin completarea riscogramei pentru grupa de vârstă şi sex au asigurate maxim două consultaţii pe an.

În caz de boală cu potenţial endemo-epidemic suspicionată şi confirmată, se decontează o singură consultaţie per persoană(EM)

 

Sursa adevarul

 Sursa foto adevarules

Comentează cu Facebook
Adaugă la favorite Legătură permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.