„Satul de demult” Marele Premiu la FIFE

Satul de demult - Marele PremiuFilmul „Satul de demult” în regia lui Dumitru Budrală a primit Marele Premiu pentru cel mai bun film la cea de-a II-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film Etnografic (FIFE), desfăşurat între 6 şi 8 iunie 2014, la Zlatna.

„Satul de demult” este un film în afara tiparelor obişnuite despre viaţa din satul de odinioară şi despre un muzeu extraordinar care, aşa cum se spune în ghidurile turistice, merită un detur. Muzeul Astra din Dumbrava Sibiului reproduce satul tradiţional desluşind tainele vieţii de odinioară: de ce îşi împleteau fetele cununi în zilele de Sânziene? ce înseamnă „ropotinul ţestelor”? cât de complicat este un război de ţesut?

Actorul Dorel Vişan, criticul de film Nicolae Călin Căliman, conferenţiarul universitar Florin Toader, specialistul pentru muzică de film Marian Stere, reprezentantul ICR Horia Barna, regizorul Cristi Toporan şi interpretul de muzică populară Ionuţ Fulea au alcătuit juriul.  ”Satul de demult este un film-elogiu conceput să conserve ceea ce a mai rămas din viaţa satului de altădată şi să repovestească tainele vieţii de atunci”, a motivat juriul alegerea făcută.

De curând, filmul „Satul de demult” a fost inclus în programul Zilele Portului Popular Românesc care se va desfăşura în Italia între 6 şi 7 iulie 2014. Documentarul lui Dumitru Budrală va fi proiectat în cele două zile în peste 190 de parohii ortodoxe româneşti din Italia.(EM)

 

Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=essxh4UbquY

Comentează cu Facebook
Adaugă la favorite Legătură permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.