Scad subvențiile la toate tipurile de culturi. Tutunul rămâne pe primul loc

Cultivatorii de tutun vor încasa în contul ajutoarelor naţionale tranzitorii (ANT), anul de cerere 2017, o subvenţie complementară banilor veniţi de la UE care se acordă de la bugetul de stat, 2.078,72 de euro pentru fiecare hectar cultivat, au declarat pentru ECONOMICA.NET oficialii Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA). Suma reiese prin împărţirea celor peste 165 de milioane de euro, cât a alocat Guvernul pentru această cultură, la cele aproximativ 796 de hectare determinate ca fiind eligibile pentru plată. Cu un an în urmă, ANT pentru tutun a fost de 2.011 de euro/hectar, urmare a suprafeţeu eligibile mai mici.

Potrivit datelor MADR, în 2016 s-au cultivat aproximativ 1.000 de hectare cu tutun, iar producţia a fost de 1,75 mii de tone, dinamica fiind pozitivă în ultimii patru ani.

Totodată, potrivit APIA, cel mai bine subvenţionată a doua cultură, dacă luăm în calcul exclusiv ajutoarele naţionale tranzitorii, va fi cea a hameiului. Mai exact, fermierii vor încasa 423,11 euro pe hectar, având în vedere  alocarea bugetară de 109.200 euro şi o suprafaţă determinată de 258 de hectare. Pentru campania 2016, ajutorul a fost de 509,09 euro/ha.

Citește mai multe aici.

Comentează cu Facebook
Adaugă la favorite Legătură permanentă.

Comentariile sunt închise.