SCJU Tîrgu Mureş a participat la exerciţiul „Seism 2016”

imgresConducerea Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş a fost informată ieri, la ora 14.00, de către Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă, din cadrul Ministerulului Afacerilor Interne, că în cursul dimineţii, în zona Vrancea, s-a produs un cutremur cu magnitudinea de peste 7 grade pe scara Richter, care a afectat oraşele Bucureşti şi Iaşi.

Cod Galben din Planul Alb

La ora 14.04 în cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş s-a declanşat codul galben din Planul Alb, fiind alertat personalul, atât cel din tură, cât şi din turele următoare şi s-au făcut pregătirile pentru primirea răniţilor în următoarele ore.

La ora 14.07, managerul spitalului, Dr. Claudiu Puiac, a anunţat telefonic Prefectura Judeţului Mureş despre declanşarea Planului Alb. De asemenea, managerul a anunţat şi conducerea celorlalte instituţii abilitate: Direcţia de Sănătate Publică, Inspectoratul Poliţiei Judeţene Mureş, Poliţia locală, Jandarmeria. Dr. Cristian Boeriu, coordonatorul SMURD, a anunţat telefonic conducerea Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Mureş şi Dispeceratul de Urgenţă 112.

Am participat la exerciţiul pentru intervenţia la cutremur, pe care l-am luat foarte în serios, în cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş realizându-se o mobilizare exemplară. Ieri la ora 14.00 am fost informaţi de către Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă că în zona Vrancea s-a produs un cutremur major care a afectat oraşele Bucureşti şi Iaşi. La ora 14.04 în cadrul spitalului s-a declanşat codul galben din Planul Alb. Ulterior a fost convocată celula de criză de la nivelul spitalului. Au fost informaţi toţi sefii de secţii despre situaţie şi li s-a transmis să nu părăsească unitatea până la încetarea alarmei. De asemenea, au fost informaţi medicii de gardă de pe secţii şi li s-a solicitat numărul paturilor disponibile pe fiecare secţie. Pe tot parcursul zilei de ieri preşedintele celulei de criză a menţinut permament legătura cu membrii celulei de criză pentru a respecta toate procedurile prevăzute în Planul Alb”, a declarat Dr. Claudiu PUIAC, Managerul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş.

Întrucât a fost declanşat codul galben, tot în cursul zilei de ieri, a fost mobilizat personal suplimentar doar în cadrul UPU-SMURD. Astfel, 76 de persoane au fost mobilizate: 21 de medici, 39 de asistenţi şi 16 alt personal.

PLANUL ALB reprezintă planul de răspuns al unităților sanitare cu paturi în cazul unui aflux masiv de pacienți în urma unui accident colectiv, a unei calamități, epidemii sau pandemii. În funcţie de numărul de prezentări de la nivelul UPU, planul alb presupune două niveluri de declanşare: nivelul 1 (cod galben) care implică acţiuni şi mobilizare suplimentară doar la nivelul UPU şi, respectiv, nivelul 2 (cod roşu) unde sunt luate măsuri la nivelul întregului spital, a transmis Mariana Moldovan Negoiţă, de la Biroul de presă al SCJU.

EM

 

print

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.