Screening pentru cancerul de col uterin

colu-460x252Pentru efectuarea testului Babeş-Papanicolau în cadrul programului de screening gratuit de depistare precoce a cancerului de col uterin, se pot prezenta toate femeile cu vârste între 25-64 de ani, indiferent de statutul de asigurat sau nu, care NU au un diagnostic confirmat de cancer de col uterin. Femeia care este eligibilă trebuie să se prezinte la medicul de familie unde primeşte formularul pentru recoltare şi date despre centrul de recoltare. Recoltarea se face într-un centru specializat, iar rezultatul îl vor afla  după 30 de zile, la medicul de familie. Dacă acesta este pozitiv, vor fi îndrumate pentru investigaţii suplimentare, dacă rezultatul este negativ, vor fi reprogramate la o nouă testare după 5 ani.

În cadrul acestui program, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş este unitate regională de management pentru Regiunea Centru şi include judeţele Albă, Braşov, Covasna, Harghita, Mureş şi Sibiu, în care funcţionează 15 reţele de screening.

 

În judeţul Mureş funcţionează 4 reţele de screening pentru cancerul de col uterin, organizate la nivelul SCJU Tg. Mureş, Spitalul Municipal Reghin, Spitalul Orăşenesc Luduş şi Centrul medical Top-Med.

 

Reţeaua SCJU Tg. Mureş include 93 centre de informare – medici de familie, 64 centre de recoltare medici de familie şi 5 centre de recoltare a medicilor ginecologi, organizate astfel:

-1centru organizat în Ambulatoriul integrat al Secţiei Clinice Ginecologie a SCJU Tg. Mureş,

-1centru organizat în Ambulatoriul integrat al Secţiei Clinice Obstetrică Ginecologie a Spitalului Clinic Judeţean Mureş,

-3 centre organizate în cabinetele medicale individuale ale medicilor ginecologi aflate în incinta SCJU Tg. Mureş.

 

Scopul acestui program este depistarea bolii în stadii cât mai precoce, vindecabile şi îndrumarea pacientelor cu displazii pentru investigaţii suplimentare şi tratament de specialitate.

 

În perioada 1 ianuarie – 1 iunie 2014, în reţeaua SCJU Târgu Mureş, au fost efectuate 556 de teste, din cele peste 2200 disponibile până la sfârşitul anului 2014.

Specialiştii le recomandă femeilor eligibile efectuarea testului Babeş Papanicolau şi atrag atenţia că recomandarea unui test de screening pentru cancer nu însemna că pacienta are cancer. Testele screening pentru cancerul de col uterin se fac în momentul în care pacienta nu prezintă simptomatologie. Screeningul constă în căutarea cancerului înainte de apariţia simptomelor. Acesta poate detecta cancerul într-un stadiu precoce. Când celulele tumorale sunt detectate precoce, cancerul este mai uşor de tratat.(EM)

Sursa foto ziaruldebacau

Comentează cu Facebook
Adaugă la favorite Legătură permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.