Scrisoare deschisă a UDMR adresată lui Florea

Scrisoare deschisă a UDMR adresată lui Florea

brassai zsomborLiderul UDMR Mureș Brassai Zsombor îl critică pe primarul Dorin Florea într-o scrisoare deschisă pentru că Primăria nu a autorizat organizarea Zilelor Culturale Maghiare la Tîrgu-Mureș. Iată mai jos conținutul acesteia:

Domnule Primar! De fapt nu cred că puteți da vreun răspuns la întrebarea de ce în Clujul condus de domnul Emil Boc se pot organiza în piața centrală a orașului zile culturale maghiare. Știu, este ceva inexplicabil. Din același motiv nu cer nici să explicați ce înseamnă multiculturalitatea și cum intră în acest context segregarea. Toate acestea ar fi greu de argumentat credibil. Este mult mai ușor de speriat opinia publică cu evenimentele din martie 1990. Adițional probabil nu ați putea explica cum am putea aspira după acestea la titlul de Capitală Culturală Europeană.

Cu acordul Dvs. fac o încercare de a vă explica faptul că multiculturalitatea este coexistența culturilor diferitelor etnii. Vă rog să înțelegeți, multiculturalitatea nu înseamnă nicidecum amestecarea culturilor sau asimilare acestora, ci existența acestora una lângă cealaltă. La Cluj-Napoca se pot organiza zilele culturale maghiare, deoarece conducerea orașului știe că doar atunci poate fi cultura maghiară o valoare adăugată orașului, dacă se va prezenta în mod autentic și cu accent corespunzător.

În Cluj, dacă s-ar amesteca cultura maghiară și română pe aceiași scenă, sub același acoperiș, atunci ambele ar pierde din propriul profil. Nu se încrucișează merele cu perele, deoarece rezultatul ar fi un hibrid fără valoare.

Mă tem că nu vorbim despre același lucru. Noi vorbim despre coexistența culturilor naționale, deci despre multiculturalitate, iar Dvs amenințați cu segregare, deci faceți politică.

Nu faceți asta domnule Primar! Sunt timpuri noi, scriem anul 2013, și România a ratificat o serie de acte juridice de apărare a drepturilor minorităților, tîrgumureșenii nu vor să revină la disputele nefaste a anilor nouăzeci. Înțelegeți în sfârșit și faptul că maghiarii din Tîrgu Mureș nu vor să fie asimilați! Așa cum nici Clujului, de asemenea nici Tîrgu Mureș-ului nu i-ar fi bine, să se piardă cultura maghiară ca valoare adăugată a orașului.

Dumneavoastră ați jignit maghiarii din Tîrgu Mureș! Eu, în calitate de președinte UDMR Mureș, persoană responsabilă pentru interesele minorității maghiare, nu pot ignora acest lucru.

Ne jigniți în demnitatea noastră umană și națională cu faptul că ne tratați diferențiat, nu ne asigurați la Tîrgu Mureș în centrul orașului posibilitatea organizării Vâltorii Tîrgumureșene și nu sprijiniți evenimentul din fondul comun la care cotizează consistent și contribuabilii maghiari. Această discriminare ne semnalează că maghiarii sunt tratați ca cetățeni de rangul doi la Tîrgu Mureș. Este inadmisibil!

print
0 comments on “Scrisoare deschisă a UDMR adresată lui Florea
 1. Fritz spune:

  Şi asta de când e o noutate;

 2. Fritz spune:

  Cu semnul întrebării de vigoare pe care l-am omis !

 3. Nirolf Gherbe spune:

  Eeeee .. aici e cu "dus-intors" … nu prea e chiar asa dar ma rog, caut sa dau o explicatzie personala, cum vad eu lucrurile. Deci: Cluju-i Cluj si Tg. Mures ii Tg. Mures .. nu se pot compara. Care-am facut Facultatea la Cluj, zic eu ca il cunosc cat de cat, cum in mai mica masura, cunosc si Tg. Muresul… Tot refuzul primarului bagsama, se datoreaza unor factori de risc, care trebuiesc luati in considerare .. Tg. Mures e un oras mai "fierbinte" d.p.d.v. etnico-nationalist si asta se datoreaza apropierii mai mult de epicentrul "miscarii maghiare" si aici me refer la secuime …
  Cum romani si maghiari sunt in ambele orase, pe buna dreptate te gandesti .. de ce acolo se poate si aici nu .. pai tocmai aici e problema. Si maghiarii intre ei, cum de fapt si romanii intre ei sunt de mai multe feluri si temperamente.. Sa nu-mi spuna mie cine-or vrea, ca ungurul de Cluj, Oradea, Satu Mare, Arad, Timisoara in general cei din vestul Ardealului, sunt ca temperament, educatie .. etc etc, ca cei din Miercurea Ciuc, Gheorghieni, Odorhei sau chiar Tg. Mures. Eu personal vad o mica diferenta, asa cum si la noi la romani, olteanu adevarat n-o sa-l poti compara " VEEECI" cu ardeleanu adevarat ! Sunt diferentze neica sau bade cum vrei sa-i zici …
  Si mai e o problema, ungurimea din orasele mentionate prima data, n-au arborat atatea steaguri care mai decare, nu si-au etalat costumele de husari si penele de cocos la palarie, cum au facut-o unii, n-au dat foc la mumii in piata orasului, n-au facut adunari populare in care diferitzi si de-ai nostri si de prin alte partzi si-au dat drumul la gura de numa numa, n-au cerut tinuturi si autonomii si … multe altele !
  Domnul primar Brassai Zsombor, zice la un moment dat : " Ne jigniți în demnitatea noastră umană și națională cu faptul că ne tratați diferențiat .. " Dar oare cine face diferentza ???
  Eu cam asa vad lucrurile …
  Dee Dumnezeu SANATATE si minte, la toata lumea !

 4. Nirolf Gherbe spune:

  Eeeee .. aici e cu "dus-intors" … nu prea e chiar asa dar ma rog, caut sa dau o explicatzie personala, cum vad eu lucrurile. Deci: Cluju-i Cluj si Tg. Mures ii Tg. Mures .. nu se pot compara. Care-am facut Facultatea la Cluj, zic eu ca il cunosc cat de cat, cum in mai mica masura, cunosc si Tg. Muresul… Tot refuzul primarului bagsama, se datoreaza unor factori de risc, care trebuiesc luati in considerare .. Tg. Mures e un oras mai "fierbinte" d.p.d.v. etno-nationalist si asta se datoreaza apropierii sau vecinatatii de epicentrul "miscarii maghiare" si aici me refer la secuime … Bine bine, dar Tg. Mures nu e secuime, nu face parte din "secuime" No fi facand, dar e aproape .. Procentul de secui, cred ca-i mult mai mare decat la Oradea sa zicem sau la Arad ..!!!
  Cum romani si maghiari sunt in ambele orase, pe buna dreptate te gandesti .. de ce acolo se poate si aici nu .. pai tocmai aici e problema. Si maghiarii intre ei, cum de fapt si romanii intre ei sunt de mai multe feluri si temperamente.. Sa nu-mi spuna mie cine-or vrea, ca ungurul de Cluj, Oradea, Satu Mare, Arad, Timisoara in general cei din vestul Ardealului, sunt ca temperament, traditie, educatie, cultura .. etc etc, ca cei din Miercurea Ciuc, Gheorghieni, Odorhei sau chiar Tg. Mures. Eu personal vad o mica diferenta, asa cum si la noi la romani, olteanu adevarat n-o sa-l poti compara " VEECI" cu ardeleanu adevarat ! Sunt diferentze neica sau bade cum vrei sa-i zici … !! 🙂
  Si mai e o problema, ungurimea din orasele mentionate prima data, n-au arborat atatea steaguri care mai decare, nu si-au etalat costumele de honvezi si penele de cocos la palarie, cum au facut-o unii, n-au dat foc la mumii in piata orasului, n-au facut adunari populare in care diferitzi si de-ai nostri si de prin alte partzi si-au dat drumul la gura de numa numa, n-au cerut tinuturi si autonomii si … multe altele ! Au fost mai ponderati si uite ca au avut de castigat …
  Domnul primar Brassai Zsombor, zice la un moment dat : " Ne jigniți în demnitatea noastră umană și națională cu faptul că ne tratați diferențiat .. " Dar oare cine face diferentza ???
  Cu respect … eu cam asa vad lucrurile.
  Dee Dumnezeu SANATATE si minte, la toata lumea !

 5. Hans spune:

  ”Cu semnul întrebării de ” …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.