Scrisoarea roşienilor către Fân-festişti

7e873e02-7995-4a96-8a0c-40ac6d69b2c1Redactată în data de 17 august scrisoarea se adresează participanţilor la Fân fest, lansând întrebarea retorică: „voi aţi salvat Roşia Montana, dar pe noi cine ne salvează de voi?” Iată textul scrisorii:
“Am asistat cu toţii la un aşa-zis eveniment prin care organizatorii îşi propun an de an să “salveze” Roşia Montană: Fânfest. Ca în fiecare an, „salvarea” lor nu e decât o vorbă în vânt. Nu au şi nici nu caută soluţii concrete pentru Roşia Montană, ci caută un loc unde să se îmbete, să se simtă bine şi să se plimbe dezbrăcaţi pe străzi. Iar câţiva dintre ei, mai activişti şi mai importanţi decât alţii, organizează diverse întâlniri “conspirative”, ţinute în limbi străine pe după căpiţe cu fân şi au ajuns să creadă că salvarea întregii omeniri stă pe umerii lor! Cum pot trăi cu această uriaşă răspundere?, ne întrebăm, cu o ironie amară. Şi îi întrebăm din nou pe aceşti activişti: din ce trăiesc, cine îi plăteşte şi ce fac ei în restul de 360 de zile pe an, când nu “salvează” Roşia Montană?

Noi avem nevoie disperată să mergem la serviciu pentru a ne hrăni copiii! Tot ce au putut să facă ei pentru noi a fost să ne aducă Fanfara Extraterestră să ne profaneze bisericile şi să îl mânie pe Dumnezeu! Satanişti, plecaţi din Roşia Montană şi nu vă bateţi joc de sărăcia şi suferinţa unei comunităţi milenare de mineri! Noi, cei din Roşia Montană, am reuşit singuri să ne salvăm câtă vreme am fost lăsaţi să facem minerit, ocupaţia cea mai dragă şi pe care am învăţat să o facem cel mai bine. După ce s-a închis exploatarea de stat, ne-am pus cu totii speranţa în investitorul privat din zonă că va reporni mineritul, să avem iaraşi ce munci. Dar în ciuda eforturilor companiei miniere, proiectul nu a început încă, iar situaţia noastră e disperată. Ne ducem zilele fără muncă, fără bani, fără hrană şi fără şansă pentru viitorul copiilor noştri. Toţi ştiu să pună beţe-n roate şi să protesteze, dar nimeni nu vine cu soluţii. Iar când sunt întrebaţi ce soluţii au, răspund cu neruşinare că nu e treaba lor să găsească soluţii! Sigur că nu, treaba lor e doar să ne lase pe noi pe drumuri!

Aşa-zişii “salvatori” veniţi să se distreze şi anul acesta la Fânfest nu numai ca nu ne-au ajutat cu nimic, dar am avut permanent sentimentul amar că ne calcă în picioare demnitatea de miner şi voinţa noastră de a munci şi a ne câştiga existenţa. Activiştii de la Fânfest profită de ani buni de situaţia şi de problemele oamenilor amărâţi din Roşia Montană, fără să fie traşi la răspundere. Beneficiarii acestui festival nu sunt locuitorii din Roşia Montană, aşa cum se laudă organizatorii, ci tot firmele pe care le aduc ei. Noi nu putem trăi din acest turism, pentru că aceşti activişti nu vin să se cazeze la noi, nu lasă bani în comunitate, ci se sprijină unii pe alţii. Ce rămâne în urma lor? Munţii de gunoaie, sticlele goale şi amintirea tristă a unor oameni pentru care noi nu contăm şi care încearcă să profite de pe urma necazurilor noastre, să-şi facă imagine şi să fie văzuţi, de cei naivi, ca nişte eroi.

Dragi fânfestişti, acum că aţi salvat (din nou) Roşia Montană, pe noi cine ne salvează de
voi?”

Semnează preşedintele „Viitorul Mineritului”din Roşia Montana
Albu Cristian Alexandru
şi ONG Pro Dreapta şi ONG Pro roşia Montana cu semnătura indescifrabilă

Comentează cu Facebook
Adaugă la favorite Legătură permanentă.

Comentariile sunt închise.