Se caută vinovații de incidentele de la marș

mars secui mitingJandarmeria a reuşit să-i convingă, luni seara, pe participanţii la marşul neautorizat, dinspre Cartierul 22 Decembrie 1989 către centrul municipiului Târgu Mureş, să se retragă spre case, nemaifiind semnalate alte incidente decât cele semnalate pe traseu. ‘Toată deplasarea s-a făcut pe trotuare, circulaţia s-a desfăşurat normal pe toate arterele din Târgu Mureş. Au fost câteva mici incidente în Zona Unic, unde au vrut câţiva să iasă pe carosabil, întrucât exista riscul producerii unor accidente rutiere, i-am repus pe trotuar. Despre petarde, a fost un caz izolat’, a declarat Daniel Manea, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Mureş.

Potrivit lui Manea, incidentele respective au fost izolate şi au fost provocate de un grup restrâns de persoane, care urmează să fie identificate cu ajutorul imaginilor şi să fie sancţionate. ‘După ce vom identifica persoanele care au încercat să comită acte neconforme legii, le vom sancţiona. Deocamdată nu am aplicat sancţiuni. Există filmări, vom analiza imaginile şi vom identifica persoanele. Nu a fost nevoie de intervenţia în forţă a jandarmilor’, a precizat Daniel Manea.

Precizăm că marşul neautorizat a durat mai bine de două ore şi a avut loc la îndemnul organizatorilor comemorării de la Monumentul Secuilor Martiri, care au solicitat celor 4.000 de participanţi să îi însoţească la Instituţia Prefectului – Judeţul Mureş pentru a depune petiţia-manifest prin care se solicita autonomia teritorială a ţinutului secuiesc.

Îndemnul la marş a fost făcut la microfon de către liderul Consiliului Naţional Secuiesc, Izsak Balazs, care le-a indicat participanţilor să se deplaseze pe trotuare. Pe parcursul deplasării, o serie de participanţi, care purtau însemne specifice Organizaţiei 64 de Comitate şi aveau feţele acoperite cu cagule, au aruncat cu petarde, au forţat pătrunderea pe partea carosabilă, au încercat să provoace forţele de ordine şi au scandat lozinci antiromâneşti.

AGERPRES

Comentează cu Facebook
Adaugă la favorite Legătură permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.