Se cunosc 12 competențe ce vor fi transferate regiunilor

mora akos danielSenatorul PNL Akos Daniel Mora a declarat, miercuri, la Târgu Mureş, în cadrul dezbaterii pe tema proiectelor de dezvoltare ale judeţului Mureş şi regionalizarea României, că deşi Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice păstrează discreţia în privinţa competenţelor care vor fi transferate către regiuni, ar exista până acum 12 domenii conturate.

Akos Mora a spus că printre competenţele care se vehiculează că vor fi trecute la regiuni sunt dezvoltarea economică pe zona de regiuni, gestionarea fondurilor europene, gestionarea infrastructurii de interes regional, gestionarea infrastructurii de sănătate regională, promovarea turismului, amenajarea teritoriului, dezvoltarea învăţământului preuniversitar, tehnic şi profesional, programe de protecţie socială, protecţia mediului, gestionarea situaţiilor de urgenţă, promovarea sportului de performanţă şi dezvoltarea culturală.

”Din competenţele care se cunosc în acest moment, care vor fi date către regiuni trebuie să facem un punctaj comun toate partidele în aşa fel încât să dezvoltăm acele puncte tari în orice negociere cu alte judeţe (…) Sunt 12 competenţe anunţate care se intenţionează a se aduce la nivel de regiune, pe care trebuie să îţi formulezi cele mai tari puncte pe care le ai şi după aceea să mergem cu toţii pe o voce unitară. Altfel unii o să vrea partea de cultură, alţii de infrastructură, mergând pe acele puncte tari. Nu ai cum să le ai pe toate la nivelul judeţului tău, dacă sunt 6 judeţe (pe regiune – n.r.) o medie aritmetică ar fi câte două competenţe pe judeţ”, a arătat Akos.

În opinia acestuia, pentru a avea o poziţie unitară la nivel de judeţ, fiecare partid trebuie să dezvolte câte un punct de vedere pe aceste competenţe, pentru că ”oricum regionalizarea se va face”.

”Noua structură sau finanţările care vor începe din 2014 vor fi cu preponderenţă către regiuni direcţionate. Este o necesitate foarte mare în acest sens, nu cred că mai putem pune în discuţie dacă facem sau nu regionalizare”, a mai spus senatorul Akos Daniel Mora.

AGERPRES

Comentează cu Facebook
Adaugă la favorite Legătură permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.