Se scumpește gazul

Facturile pe care le plăteam iernile trecute la consum sunt ,,floare la ureche” pe lângă ce va urma. Șeful misiunii FMI de evaluare a acordului preventiv cu România, Erik der Vrijer, a anunțat săptămâna trecută că doar în luna septembrie preţul gazului natural livrat populaţiei va urca cu 5%, iar pentru firme majorarea va fi de 10%, întrucât creşterea costurilor nu a fost transferată în preţurile finale în ultimii ani. ,,Foile de parcurs pentru gaz şi electricitate nu s-au devansat (…). Există un mecanism în România, o formulă, care arată în cazul în care costurile cresc atunci vor trece în preţurile finale. Această formulă nu s-a aplicat în ultimii ani. Există aici un bagaj dificil în ajustarea preţurilor la gaz în raport cu creşterea costurilor, ceea ce ar fi trebuit dacă mecanismul ar fi fost aplicat. Această reprezintă o corecţie a lipsei de ajustare a preţurilor din trecut”, a afirmat der Vrijer.

Dar această majorare este doar începutul, Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a anunţat la finele lunii iunie un calendar de creştere a preţurilor care însă nu includea pentru anul în curs vreo modificare a tarifelor. În plus, datele anunţate de ANRE arată că preţul gazului pentru populaţie va creşte cu 10% atât anul viitor, cât şi în 2014, pentru ca în 2015-2018 să urce cu 12% anual, prin ajustări trimestriale, conform calendarului de eliminare a tarifelor reglementate, iar liberalizarea pieţei de energie va începe în septembrie, cu clienţii industriali.

Cea mai recentă creştere de preţuri la gaz, pentru companii, nu şi pentru populaţie, a avut loc la 1 ianuarie şi a fost de 5%. ANRE a motivat creşterea prin majorarea preţului gazului importat.

Cristina Vancea

Comentează cu Facebook
Adaugă la favorite Legătură permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.