Seară specială pentru pasionații de vinuri, la Reghin

Reghinenii care au participat în data de 20 ianuarie, la o seară de degustare de vinuri, au avut parte numai de surprize plăcute.


Invitații au avut ocazia să deguste îndelung vinurile care, sub atenta îndrumare a gazdelor, au asociat bahica băutură cu alimentele potrivite fiecărui soi, plecând de la brânzeturi maturate, trecând la cărnuri și ajungând la fructe.

Evenimentul a fost organizat de către Comunitatea Maghiară Reghineană – Régeni Magyar Közösség, „cu scopul de a populariza valorile culturale naționale, cultura vinului, arta viticolă ardelenească și pentru a petrece o seară plăcută, unde pasionații acestei culturi și nu numai au avut ocazia să socializeze, să petreacă și să cânte împreună”, după cum a declarat organizatorul Nagy Ferencz Attila.

Invitatul serii a fost Takács Attila, tehnologul pivniței Takács. Pivnița Takács din Aiud a luat ființă în anul 2008: viile familiei se întind pe dealurile Sâncrai din Cimbrud, podgoria Aiud. Prelucrarea strugurilor se face printr-o linie tehnologică modernă, iar maturarea vinurilor decurge în butoaie de stejar și rezervoare de inox.

„Vinificația este o artă, iar vinul reprezintă arta vinificatorului. Aroma, frumusețea, caracterul și generozitatea sunt cele mai importante valori al vinului, oferă atâta noblețe și expresivitate într-un pahar. Cu aceast mesaj, Crama Takács se prezintă în fața iubitorilor de vin din Reghin”, a declarat Takács Attila, tehnologul pivniței.

Atmosfera a fost întregită de muzicanți locali autentici, Kalló Károly și invitatul său. Au încântat oaspeții două perechi de dansatori ai Ansamblului ,,Biborka” din Suseni, care au interpretat dansuri populare specifice zonei. Oaspeții au avut ocazia să deguste 5 tipuri de vinuri: Sauvignon Blanc 2017, Muscat Ottonel 2017, Riesling de Rhin 2017, Pinot Gris 2017 și Gewürtztraminer 2017.

Vinul de Ciumbrud

De-a lungul secolelor, Ciumbrudul a aparținut mai multor proprietari. Cei mai cunoscuți moșieri ai localității au fost membrii familiei Kemény, în frunte cu baronul Kemény István, care a fost cel mai important modernizator al viticulturii ardelene. În 1922 moșia din Ciumbrud a fost vândută de baronul Kemény Árpád Colegiului Bethlen din Aiud, iar în 1948, după naționalizarea bunurilor, a trecut în proprietatea Școlii Profesionale Viticole din Ciumbrud. Specialiștii acestei școli au modernizat cultura viței de vie pe dealurile ciumbrudene.

Vinul din Ciumbrud a obținut prima recunoaștere europeană în anul 1867 la expoziția mondială din Paris, unde Rieslingul de Rhin al baronului Kemény István a fost distins cu medalia de aur al lui Napoleon al III-lea. În partea a doua a secolului al XIX-lea vinurile din pivnița școlii viticole din Ciumbrud, condusă de prof. Gheorghe Csávossy, au obținut mai multe medalii de aur și argint la concursurile internaționale, cea mai de seamă fiind marea medalie de aur decernată în 1972 la Concursul Oficiului Internațional al Viei și Vinului ținut la Budapesta, cu vinul Plébános, recolta 1963.

Imola GRAMA 

Comentează cu Facebook
Adaugă la favorite Legătură permanentă.

Comentariile nu sunt permise.