Secuii nu sunt maghiari?

În ședința de săptămâna trecută a Comitetului Național al Alegerilor din Budapesta a fost lansată initiativa cetățenească potrivit căreia secuii ar trebui să fie considerați grup etnic indigen în Ungaria. În termen de 120 de zile dacă vor fi adunate 1000 de semnături de susținere, propunerea va fi dusă în fața Parlamentului spre aprobare.

Publicația clujeană Krónika, citată de mediatica.ro, a întrebat personalități din Ardeal ce părere au despre această initiativă. Majoritatea liderilor de partide maghiare din România consideră nesăbuită și ridicolă initiativa. ”Sunt secui, dar în cadrul națiunii maghiare nu sunt o minoritate. Nu susțin initiativa”, a răspuns Kelemen Hunor, președintele UDMR.

UDMR le-a cerut secuilor la toate alegerile ca pe lângă conștiința lor de secui, să-și asume apartenența lor la maghiarime, pentru că de numărul real al maghiarilor depinde obținerea unor drepturi fundamentale cum ar fi folosirea limbii materne.

Nici președintele Partidului Popular Maghiar din Transilvania, Toró T. Tibor, nu consideră utilă initiativa și amintește de primele alegeri de după 1989 când secuii și maghiarii au fost considerați entități distincte.

Biró Zsolt, președintele Partidului Civic Maghiar, consideră că astfel încearcă să-și tragă foloase unii strămutați la apropiatele alegeri locale.

Izsák Balázs, președintele Consiliului Național Secuiesc, consideră ridicolă și absurd inițiativa și nu exclude posibilitatea unei provocări externe. Oriunde ar trăi, secuii au identitate maghiară.

Doar primarul UDMR din Miercurea Ciuc, Ráduly Róbert a fost de părere că în Ținutul Secuiesc, alături de el,  ar fi mulți conaționali care se consideră secui de limba maghiară.

Sursa mediatica.ro

Sursa foto adevarul

Comentează cu Facebook
Adaugă la favorite Legătură permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.