Ședință aprinsă de CL

Ambulatoriul - un motiv de dispută

Ambulatoriul – un motiv de dispută

Ce urmează, o demisie sau o demitere?

Ședința Consiliului Local Luduș din 18 martie a pus în discuție un număr de 25 de puncte pe ordinea de zi și încă cinci comunicări în legătură cu solicitări ale unor cluburi sportive din oraș și o adresă trimisă de Sindicatul ,,Sănătatea”, în legătură cu plata unor drepturi salariale. După aprobarea proceselor verbale de la ședințele din 18 februarie și 4 martie s-a intrat în ordinea de zi.

Problematică diversă

Primele două proiecte de hotărâre au fost prezentate de Eugenia Giurgea și Dennis Bordan, apoi următoarele 12 au revenit juristei Anca Năsăudean în legătură cu probleme referitoare la contracte de închiriere, rectificări de suprafețe de teren, dezmembrări de terenuri, repartizarea unor locuințe și aprobarea normelor de bună gospodărire pe teritoriul orașului. Toate acestea au trecut ușor fără comentarii, ceea ce nu s-a repetat la proiectul de hotărâre prezentat de Daniel Șofron în legătură cu Strategia de dezvoltare a orașului pentru perioada 2014-2020.
Comentarii au făcut Ciprian Turdean, Daniel Totu, Eugenia Giurgea și Ioan Bungardi, iar Daniel Șofron a admis că Proiectul este perfectibil.
În final, documentul a fost aprobat, dar va fi pus în discuție într-o altă ședință. Următoarele proiecte au fost prezentate de Dorin Grama, Maria Suciu și Lucia Chiper și au cuprins referate pentru acordarea unor sume de bani de la buget în scopuri culturale și sportive, sume mai mici decât cele solicitate din cauza bugetului redus al orașului.

Temperatura în creștere

Trecerea de la problematica uzuală, banală și liniștită a ședinței la discuții tensionate și ridicări de ton a fost făcută de o informare a primarului în legătură cu o posibilă modificare a facturii plătite firmei ROSAL, firmă responsabilă de curățenia din oraș. Printr-o bună gospodărire și conlucrare a Primăriei cu firma de salubritate, factura a scăzut, dar prin creșterea tarifelor care este justificată, factura va fi mai mare până în momentul deschiderii depozitului de la Ungheni.
Aceasta a fost doar un simplu aperitiv pe masa Consiliului pentru că a urmat o ,,Informare” făcută de primarul Cristian Moldovan în legătură cu situația creată de anularea Proiectului de modernizare și dotare a Ambulatoriului Spitalului ,,Dr. Valer Russu”, comunicare care a inflamat discuția. Dar, să prezentăm faptele pe rând și pe scurt.
În anul 2010, în luna mai, Administrația de la acea dată a depus la ADR Centru Alba Iulia un proiect pentru supraetajarea Ambulatoriului și procurarea de aparatură medicală. După o lună, proiectul a fost declarat conform și eligibil, dar nu a fost pus în aplicare din lipsă de finanțare. După doi ani, în octombrie 2012, Cristian Moldovan a solicitat Agenției încheierea unui act de supracontractare, iar Consiliului Județean un sprijin pentru finanțarea cheltuielii ce revine orașului în sumă de aproape 300 de mii de euro. În luna septembrie 2013, dr. Ioan-Hadrian Oltean Petria, managerul spitalului renunță la proiectul depus în anul 2010 pe motiv că acesta nu mai corespunde. Primarul spune că s-a bazat pe buna-credință a managerului și a considerat că acesta are o poziție corectă față de nevoile spitalului și ale pacienților.
Între timp, un grup de opt medici din cadrul Ambulatoriului au depus o cerere prin care își manifestau dorința de a cumpăra cabinetele medicale în care își desfășoară activitatea, situație pe care Executivul Primăriei nu o agreează.
În ședința de marți, consilierul Ioan Bungardi pe un ton surescitat a contestat cu vehemență poziția Executivului și a primarului de a cere demisia de onoare a managerului Hadrian Oltean, iar dacă aceasta nu se va întâmpla, ar urma demiterea.
La întrebarea noastră, primarul a afirmat că la Luduș, ,,USL-ul” merge mai departe, indiferent de deciziile unora dintre membrii acestei coaliții. Sper să nu se interpreteze această decizie ca fiind una politică. Deciziile pe care le luăm sunt numai în interesul cetățenilor din oraș”.
Vineri am solicitat managerului Hadrian Oltean să-și exprime poziția în cazul prezentat, dar am fost refuzați. În schimb, am primit promisiunea că vom beneficia de un comunicat de presă care însă nu ne-a parvenit până la închiderea ediției.

Ioan A. Borgovan

Comentează cu Facebook
Adaugă la favorite Legătură permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.