Servicii medicale gratuite pentru harghiteni

mediciAproximativ o sută de medici specialişti din judeţele Harghita, Covasna, Mureş, Cluj şi Timiş tratează gratuit persoanele nevoiaşe, în cadrul unui proiect derulat de Asociaţia de Întrajutorare Caritas prin care se facilitează accesul bolnavilor de la sate la servicii medicale.

„Actorii” implicați

Şeful Departamentului Socio-Medical al Caritas, Peter Gyorgy, a declarat că ideea acestui proiect s-a născut în urmă cu trei ani, când un studiu a indicat că una dintre cele mai mari probleme ale oamenilor de la sate este că, din diverse motive, ajung cu greu la medicii specialişti.
Astfel, cu sprijinul unui finanţator privat din Germania s-a înfiinţat Serviciul de Mediere a Bolnavilor, care reprezintă, de fapt, o reţea de medici specialişti, farmacii, cabinete de stomatologie sau laboratoare medicale, care îi ajută pe pacienţi fără să solicite bani.
Peter Gyorgy a explicat că în proiect au acceptat să intre 100 de medici specialişti din cele cinci judeţe, dar şi două laboratoare medicale, trei cabinete stomatologice şi două cabinete psihologice, şase farmacii şi două firme de optică medicală.
De asemenea, zece firme de transport sunt de acord să transporte bolnavii şi pe aparţinătorii lor acolo unde au nevoie, iar şase unităţi de cazare acceptă să găzduiască gratis bolnavii sau pe cei apropiaţi, când aceştia merg la anumite investigaţii.

300 de beneficiari în 2012

„Tot timpul ne plângem că lucrurile nu merg bine. Dar eu cred că dacă există bunăvoinţă şi se unesc eforturile mai multor oameni, se pot face lucruri extraordinare. În această reţea avem medici care au efectuat operaţii complicate, fără să solicite bani în schimb, decât salariul pe care-l primesc, avem o firmă care oferă lunar 10 perechi de ochelari gratis, farmacii care fie ne dau medicamente gratis, fie fără adaos comercial, alte firme care transportă bolnavii acolo unde trebuie să ajungă pentru investigaţii sau tratament, unităţi de cazare care oferă găzduire pacienţilor sau aparţinătorilor care trebuie să stea mai mult timp într-un anumit oraş”, a declarat Peter Gyorgy.
Acesta a recunoscut că au existat şi medici care nu au fost de acord să intre în reţea, dar în peste 90% dintre cazuri răspunsurile au fost pozitive. Astfel, aproximativ 300 de persoane au beneficiat de consultaţii şi tratament în 2012.

Serviciu de management

Peter Gyorgy a mai spus că, pe baza experienţei din ultimii doi ani, finanţatorul german a fost de acord să susţină şi înfiinţarea unui Serviciu de management de caz, care să urmărească bolnavii şi după ce aceştia au trecut printr-o intervenţie chirugicală sau după ce un fost diagnosticaţi şi li s-a prescris un tratament.
„Acest serviciu va urmări dacă pacienţii merg la control, dacă au făcut rost de medicamentele pe care trebuie să le ia, dacă au nevoie de ajutor”, a mai spus Peter Gyorgy.
Mii de persoane aflate în dificultate sunt sprijinite, anual, de Asociaţia de Întrajutorare Caritas, care derulează proiecte atât pentru persoanele vârstnice şi pentru copii, cât şi pentru cei cu posibilităţi materiale reduse.

Comentează cu Facebook
Adaugă la favorite Legătură permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.