Shinya Ozaki, premiat!

Shinya OzakiAmbasada Japoniei la Bucureşti a anunţat, luni, într-un comunicat de presă, că dirijorul Filarmonicii de Stat din Târgu Mureş, Shinya Ozaki, este pe lista celor 108 persoane care au primit în acest an Premiul Ministrului Afacerilor Externe al Japoniei.
Potrivit unui comunicat de presă al Ambasadei Japoniei la Bucureşti, Ministerul Afacerilor Externe din Japonia a anunţat, pe data de 24 iulie 2014, numele persoanelor cărora le-a fost decernat Premiul Ministrului Afacerilor Externe pentru anul acesta, iar din România a fost desemnat Shinya Ozaki, dirijor permanent al Filarmonicii de Stat din Târgu Mureş, pentru contribuţia adusă la promovarea înţelegerii reciproce dintre Japonia şi România.

‘Maestrul Shinya Ozaki este de mai bine de 20 de ani dirijor permanent al Filarmonicii de Stat din Târgu Mureş, perioadă în care a depus toate eforturile pentru dezvoltarea schimburilor culturale japonezo-române prin intermediul muzicii. A contribuit, de asemenea, la organizarea a numeroase evenimente de promovare atât a culturii japoneze în România cât şi a culturii româneşti în Japonia, în calitate de reprezentant local al Asociaţiei Kumamoto România, înfiinţată în anul 2002. Premierul Ministrului Afacerilor Externe al Japoniei se acordă persoanelor sau organizaţiilor care şi-au adus o contribuţie deosebită la promovarea relaţiilor de prietenie dintre Japonia şi alte ţări, în diferite domenii’, precizează documentul.

În anul 2014, Premiul Ministrului Afacerilor Externe al Japoniei a fost acordat unui număr de 108 persoane fizice şi 30 de organizaţii.

Dirijorul Shinya Ozaki s-a născut în Japonia la Kagoshima în anul 1959, într-o familie de profesori de artă.

Potrivit site-ului Filarmonicii de Stat din Târgu Mureş, Shinya Ozaki  a început studiul pianului la vârsta de patru ani, şi-a efectuat studiile muzicale la Toho Gakuen School of Music (Japonia), printre profesorii săi numărându-se Seiji Ozawa şi Jean Fournet.
‘În 1982, s-a clasat pe primul loc la concursul de dirijat din Toho Gakuen School of Music, devenind conducătorul orchestrei acesteia. Cariera sa de dirjior a început la Philadelphia (S.U.A.), fiind invitat apoi în diverse oraşe din Statele Unite ale Americii, Japonia şi Europa. Sub conducerea lui au evoluat şi diverse ansambluri corale precum Corul Filarmonicii Naţionale Ungare şi Osaka Choral Society, iar la noi în ţară a dirijat numeroase orchestre printre care şi Orchestra Filarmonicii ‘G.Enescu’ din Bucureşti. Din 1994 este dirijorul permanent al Orchestrei Simfonice a Filarmonicii de Stat Târgu Mureş. În anul 1999 orchestra aflată sub bagheta sa dirijorală a fost invitată să concerteze în Japonia, unde au purtat un real succes’, se mai precizează pe site-ul Filarmonicii din Târgu Mureş.

În iunie 1998 Shinya Ozaki a fost distins cu titlul ‘Pro Urbe’ din partea primăriei municipiului Târgu Mureş, trei ani mai târziu a fost răsplătit cu ‘Meritul schimburilor culturale‘ de către ambasadorul României în Japonia, iar în 2005 i s-a decernat ‘Meritul cultural în grad de comandor’ de către preşedintele României.

Sursa AGERPRES

 

Comentează cu Facebook
Adaugă la favorite Legătură permanentă.

Comentariile sunt închise.