Sighișoreanca Ioana Bortan, cea mai bună jucătoare de fotbal feminin

La sfârșitul săptămânii trecute s-a desfășurat Gala Asociaţiei Fotbaliştilor Amatori şi Nonamatori din România (AFAN), ajunsă la cea de-a patra ediţie. În cadrul galei, au fost premiaţi mai mulţi sportivi, printre care şi căpitanul Olimpiei Cluj, sighișoreanca Ioana Bortan, care a fost desemnată ca fiind cea mai bună jucătoare din Superliga românească, scrie sportulsalajean.ro.
Premiile au fost acordate în urma voturilor primite din partea jucătorilor şi antrenorilor care activează în primele trei eşaloane.
Ioana Bortan s-a născut în Sighişoara, la data de 23 ianuarie 1989. Deşi la început nu a practicat fotbalul şi (de la vârsta de 6 ani) a început cu gimnastia ritmică, totuşi, după aproximativ 6 ani, tânăra talentată a decis că este momentul să încerce un alt sport. Astfel, de la 12 ani, Ioana a început să practice atletismul. Tot 6 ani a practicat şi acest sport. În urma unor probleme, tânăra în vârstă de 18 ani la acea vreme, a decis să renunţe şi la atletism. A urmat anul 2007, când Ioana s-a mutat la Cluj pentru a urma cursurile unei facultăţi, iar doi ani mai târziu avea să ia şi primul contact cu fotbalul feminin. „În 2007 m-am mutat la Cluj pentru facultate şi în 2009 am luat contact cu fotbalul feminin, practic, un hobby de-al meu şi o dorinţă mai veche pe care am avut-o”, spune Ioana Bortan.

Deşi nu are junioratul, fotbalista ce va împlini 28 de ani în următoarele zile a reuşit să devină un om de bază al Olimpiei Cluj, dar şi al Naţionalei.
Ioana Bortan a evoluat în Champions League alături de CFF Clujeana, dar şi de actuala echipă, Olimpia Cluj.
Olimpia s-a fondat în anul 2010, iar Ioana a fost alături încă de la început de această echipă. 2 ani mai târziu, jucătoarea avea să devină şi căpitanul formaţiei, dar şi să debuteze în tricoul echipei Naţionale. Din lotul actual al multiplei campioane a României, doar Ştefania Vătafu, Alexandra Lunca, Mara Bâtea şi Adina Giurgiu au făcut parte din echipa Olimpiei, din anul fondării.
„Premiul pe care l-a câştigat acum încununează nu numai preformanţele din ultimul an, ci şi întreaga carieră pe care a avut-o până acum. Recunoaşterea este una deplină pentru că Ioana este căpitanul Olimpiei Cluj, echipă ce a dus numele României în Champions League, iar în 2016 a fost una dintre jucătoarele echipei Naţionale care a dovedit multă ambiţie, muncă şi seriozitate în toate partidele desfăşurate”, a spus preşedintele grupării clujene, Alin Cioban.
„Practic acest titlu îmi încununează munca depusă de până acum şi, în acelaşi timp, îmi oferă o motivaţie în plus în ceea ce priveşte viitorul meu în fotbal. Mulţumesc pentru premiul câştigat colegelor din ţară care m-au votat, colegelor mele de echipă şi celor de la echipa naţională fără de care nu aş fi reuşit, staff-ului de la Olimpia Cluj şi oamenilor din cadrul FRF care au fost alături de noi (de fotbalul feminin) şi nu în ultimul rând familiei şi oamenilor din sufletul meu care m-au susţinut”, a declarat Ioana Bortan, căpitanul Olimpiei Cluj.
Pe lângă reuşitele sale, Ioana Bortan vorbeşte trei limbi străine.
„Pe lângă faptul că a fost desemnată cea mai bună fotbalistă, Ioana este o persoană deosebit de inteligentă, o fată orientată spre educaţie, vorbeşte trei limbi străine. Vreau să spun că în vară când am fost invitat de Ambasada Franţei la Bucureşti, Ioana a avut un discurs în faţa ambasadorului în limba franceză ce a uimit întreaga asistenţă deoarece de multe ori, din păcate, fotbalul feminin nu este asociat cu fete care sunt polivalente. Ioana Bortan, Florentina Olar şi celelalte componente ale echipei Naţionale au reuşit în ultimii doi ani să schimbe această faţă a fotbalului feminin şi mentalitatea românilor”, a finalizat Alin Cioban, preşedintele Olimpiei Cluj.

(sportulsalajean.ro).

Comentează cu Facebook
Adaugă la favorite Legătură permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.