Siguranţa turismului montan, în pericol

traseuiSalvamontiştii harghiteni fac apel la cetăţeni să nu mai taie copacii pe care se află marcajele turistice şi să nu mai fure stâlpii pe care sunt amplasate panourile de informare, întrucât aceste fapte pun în pericol siguranţa turismului montan.
Şeful Serviciului Salvamont Salvaspeo al Consiliului Judeţean Harghita, Fekete Ors, a declarat că, în ciuda atenţionărilor făcute pe toate căile, continuă să fie tăiaţi copacii pe care se află marcajele turistice.
„Am făcut apeluri de mai multe ori, am cerut chiar ca în cazul în care acel copac trebuie neapărat tăiat, să îl taie de deasupra marcajului turistic. Situaţia însă nu s-a schimbat şi ne confruntăm, în continuare, cu această mare problemă”, a spus Fekete Ors. El a afirmat că…
…au început să fie furaţi şi stâlpii…
…din fier pe care sunt amplasate panourile de informare, cel mai probabil „pentru a fi duşi la fier vechi”.
Fekete Ors a precizat că, pe vreme rea, pe ceaţă şi pe timp de noapte „un marcaj turistic poate salva vieţi” şi cei care recurg la asemenea fapte ar trebui să conştientizeze că „salvatorii montani nu se joacă” şi că toate elementele de informare sunt amplasate pentru siguranţa turiştilor.
Potrivit şefului Serviciului Salvamont Salvaspeo Harghita, au existat mai multe situaţii în care turiştii i-au sunat pe salvamontişti şi le-au spus că s-au rătăcit pe un anumit traseu întrucât nu găseau copacii pe care se aflau marcajele.
Fekete Ors a susţinut că se cheltuiască sume mari de bani pentru reabilitarea traseelor turistice, pentru curăţarea potecilor, amplasarea panourilor de informare şi a marcajelor turistice, Consiliul Judeţean derulând de mai mulţi ani un program special dedicat practicării unui turism montan în siguranţă.
Educarea ecologică a copiilor
Serviciul Judeţean de Salvamont Salvaspeo Harghita a început să se implice, în ultima perioadă, şi în proiecte pentru educarea ecologică a copiilor, „în speranţa că, atunci când vor creşte, ei vor fi mult mai atenţi la astfel de aspecte”.

AGERPRES

Comentează cu Facebook
Adaugă la favorite Legătură permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.