Singurul hotel de gheaţă din România, construit în doar trei săptămâni în condiţii extreme de iarnă de mureşeni

O echipă formată din 26 de muncitori din localitatea Aluniş, judeţul Mureş, şi un sculptor din oraşul Avrig, judeţul Sibiu, au reuşit să finalizeze marţi construcţia singurului hotel de gheaţă din România, situat la 2.034 metri altitudine în Munţii Făgăraş, la Bâlea Lac. Echipa a lucrat zilnic, timp de trei săptămâni, în condiţii extreme de iarnă, au anunţat reprezentanţii hotelului, printr-un comunicat de presă remis AGERPRES.

„Cel de-al 12-lea hotel de gheaţă de la Bâlea Lac este gata! Echipa de muncitori condusă de Atilla Varga, împreună cu sculptorul avrigean Dumitru Moscu, au reuşit şi anul acesta să construiască singurul hotel de gheaţă de pe teritoriul României în doar trei săptămâni!”, se arată în comunicat.

Pentru prima dată, turiştii care se vor caza începând de vineri în camerele de gheaţă au ocazia să admire sculpturi care imită personaje din filme cunoscute, precum King Kong, Gladiatorul, Mihai Viteazul, căpitanul Anton Lupan din „Toate pânzele sus” şi sângerosul Dracula.

Hotelul de Gheaţă de la Bâlea Lac este vizitat anual de aproape 8.000 de turişti. Constructorii au realizat hotelul înfruntând temperaturi sub zero grade, vânt care ajunge şi la 100 kilometri la oră şi umiditate, potrivit reprezentanţilor hotelului.

De şapte ani, muncitorii din judeţul Mureş fac faţă gerului şi vântului puternic de la Bâlea Lac pentru a ridica unul din cele mai atractive obiective turistice din Transilvania şi din România, în sezonul rece.

„Este o experienţă frumoasă să ridici un astfel de hotel, dar este şi foarte greu. Condiţiile în care se lucrează sunt foarte grele. În construcţii lucrezi, de obicei, vara, când e cald. Aici se lucrează la temperaturi scăzute, cu vânt care îţi bate direct în faţă”, spune Varga Atilla, şeful echipei de constructori.

„Materia primă” pentru constructori este în Lacul Bâlea, cel mai mare lac glaciar din Munţii Făgăraş.

La 2.034 de metri altitudine se lucrează în condiţii extreme, din cauza vremii schimbătoare şi dure. „Când zăpada este viscolită şi e ceaţă, atmosfera e ca la Polul Nord – nu poţi respira şi nu vezi la doi metri în faţă. În prezent, potrivit meteorologilor, stratul de zăpadă de la Bâlea Lac depăşeşte 86 de centimetri, iar temperaturile rareori trec peste zero grade, chiar şi în timpul zilei”, se arată într-un comunicat de presă remis AGERPRES.

„‘Cărămizile’ sunt blocuri decupate cu motofierăstrăul din apa îngheţată a lacului. Fiecare bucată este trasă afară de cel puţin doi oameni, cu ajutorul unui cărucior cu patine, de tip sanie. Gheaţa este tăiată, de obicei, de o singură persoană, mai experimentată, deoarece există riscul să cadă în apa îngheţată”, explică Lidia Bădilă, purtătorul de cuvânt al Hotelului de Gheaţă.

Bucăţile de gheaţă trebuie să fie cât mai mari pentru ca hotelul să fie trainic şi soarele să nu-l poată topi uşor. De regulă, gheaţa are 60-70 de centimetri, lungimea de un metru, iar lăţimea este de jumătate de metru. Fiecare bloc de gheaţă cântăreşte între 50 şi 70 de kilograme. Sute de astfel de blocuri de gheaţă sunt montate şi fixate cu apă şi zăpadă pentru a realiza construcţia, mai susţin reprezentanţii Hotelului de Gheaţă.

Constructorii şi sculptorul sibian au fost nevoiţi să realizeze şi mobilierul, nu doar pereţii hotelului inedit. Astfel, echipa a construit şi paturile din gheaţă, care au fost acoperite cu piei de animale, saltele moi şi lenjerii de pat călduroase, saci de dormit.

Hotelul de Gheaţă are în interior un bar din gheaţă, cu pahare de gheaţă, şi un restaurant, cu mese şi scaune, bineînţeles tot din gheaţă.

Pentru cei care doresc să se cazeze în camere de gheaţă, dar vor mai multă intimitate, de câţiva ani deja se ridică lângă hotelul propriu-zis şi trei construcţii de tip iglu. Anul acesta construcţia lor va începe după Anul Nou, iar încăperile se vor numi Smurf Igloo, Jungle by Ice şi Jurassic Park Igloo.

„Interesul oamenilor a crescut treptat. Majoritatea celor care vin sunt din România, dar vin şi turişti din Anglia, Germania şi Ungaria. Noi am căutat să le dăm în fiecare an ceva nou. Cei care vin aici vor tot timpul să facă ceva. Aşa că avem lângă Hotelul de Gheaţă şi Winter Park, cu săniuţe, schiuri, bob-uri, snowboard-uri, le oferim posibilitatea să facă tubbing sau rafting”, mai spune purtătorul de cuvânt al Hotelului de Gheaţă.

Hotelul de Gheaţă a fost complet rezervat pentru anul acesta, inclusiv de Crăciun şi Anul Nou, chiar înainte să fie deschis, inaugurarea urmând să se facă pe 23 decembrie, a declarat pentru AGERPRES purtătorul de cuvânt al hotelului, Lidia Bădilă.

„Primii cazaţi vor fi pe data de 23 decembrie, toate cele 14 camere fiind rezervate. E vorba în special special de turişti români şi englezi, dar şi nemţi. Din 23 decembrie 2016 până pe 3 ianuarie 2017 sunt rezervate toate locurile în hotelul de gheaţă de la Bâlea. Cine doreşte să se cazeze aici are posibilitatea după 3 ianuarie 2017 sau în iglu-urile care vor gata în ianuarie”, a explicat Lidia Bădilă.

O noapte de cazare într-o cameră dublă la Hotelul de Gheaţă de la Bâlea Lac costă 450 de lei, potrivit reprezentanţilor hotelului.

Turiştii care vor să se cazeze la acest hotel semnează o declaraţie pe propria răspundere potrivit căreia nu au probleme de sănătate. Temperatura din interior este de maxim plus câteva grade, neexistând nicio sursă de căldură în interior. Camerele nu au uşi, geamuri şi nu există nicio toaletă în hotel. Turiştii trebuie să meargă la toaletele şi băile din cabanele din vecinătate sau cele aflate la câţiva zeci de metri, la Telecabină.

Turiştii să se aştepte la temperaturi negative chiar şi când este soare, posibil vânt de peste 100 de kilometri pe oră dacă vremea este rea şi un strat de zăpadă care măsoară aproximativ un metru în această perioadă.

Accesul la acest hotel se poate face doar cu telecabina, în situaţia în care condiţiile meteo permit acest luru. Un drum dus – întors cu telecabina până la Bâlea Lac costă 60 de lei de persoană. AGERPRES

Comentează cu Facebook
Adaugă la favorite Legătură permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.