Situație hidrologică normală pe Mureș

Deși există zone în țară unde topirea zăpezii produce probleme, în bazinul râului Mureș deocamdată nu sunt probleme. Administrația Bazinală de Apă (ABA) Mureș face următoarele precizări:

Pe cursurile de apă:

Debitele au fost în general staţionare şi în uşoară scădere şi se situează sub mediile multianuale lunare, pe cursurile de apă din bazinul hidrografic al râului Mureş.
Formaţiunile de gheaţă (pod de gheaţă compact, pod de gheaţă întrerupt, pod de gheaţă cu ochiuri, gheaţă la maluri, năboi) existente pe majoritatea cursurilor de apă au fost în extindere şi intensificare. Predomină podul de gheaţă pe râurile Mureş, Arieş, Târnava Mare, Târnava Mică. Curge năboi (zăpadă îngheţată în albie) pe râul Mureş, pe sectorul Stânceni-Gălăoaia (jud. Mureş), sectorul Gelmar (jud. Hunedoara) şi sectorul Săvârşin-Arad (jud. Arad). Curg sloiuri ce acoperă 20% din suprafaţa apei pe cursurile inferioare ale Mureşului (jud. Arad). Nivelurile pe râuri la staţiile hidrometrice se situează sub cotele de atenţie.

La acumulările permanente:

Nivelurile în acumulări se situează sub nivelul normal de retenţie, având coeficienţii de umplere cuprinşi între 57 şi 78%. Se înregistrează pod de gheaţă, grosimea gheţii variind între 15 şi 32 cm.

În ceea ce priveşte modul de comportare a lucrărilor hidrotehnice aflate în administrare:

Echipele Administraţiei Bazinale de Apă Mureş, prin subunităţile sale teritoriale, supraveghează şi verifică continuu  instalaţiile şi echipamentele barajelor, precum şi prizele de alimentare cu apă pentru populaţie şi agenţi economici, acestea fiind menţinute în perfectă stare de funcţionare, pe timp friguros. În conformitate cu programul de iarnă, Administraţia Bazinală de Apă Mureş asigură monitorizarea continuă a cursurilor de apă, având pregătite utilajele pentru eventualele intervenţii în secţiunile critice cu aglomerări de gheţuri. Astfel, în secţiunile critice, la nevoie, cu sprijinul Inspectoratelor Judeţene pentru Situaţii de Urgenţă, se va asigura spargerea sloiurilor de gheaţă pentru a preveni eventualele inundaţii şi blocarea instalaţiilor şi funcţionarea acestora în siguranţă. De asemenea, în cazul prizelor de alimentare cu apă aflate în administrare, s-au luat şi se vor lua în continuare toate măsurile necesare, astfel încât să nu fie afectată alimentarea cu apă a populaţiei.

Până la această oră, nu a fost înregistrată nicio problemă în funcţionarea lucrărilor hidrotehnice, acestea comportându-se în condiţii de siguranţă.

Sursa: ABA Mureș

Comentează cu Facebook
Adaugă la favorite Legătură permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.