Soarta UMF s-a decis în coaliția PDL-UDMR

Coaliția de guvernare a decis aseară înființarea unei facultăți cu limba de predare maghiară în interiorul UMF. Antena 3 precizează aici următoarele:

„Coaliţia de guvernare a decis aseară înfiinţarea unei secţii de limbă maghiară în cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş.  Acest lucru se va face printr-o ordonanţă de Guvern, a anunţat vicepreşedintele UDMR, Laszlo Borbely, care a mai spus că în zilele următoare se va stabili textul acesteia”.

La scurt timp a venit și replica opoziției locale. Doctorul Dragoș Popa scrie pe blogul personal că un astfel de troc este inadmisibil:

Am luat act de înțelegerea politică dintre PD-L și UDMR privind înființarea unei facultăți în limba maghiară la UMF Tîrgu – Mureș, parafată în ședința coaliției de guvernare de marți, 6 martie a.c., înțelegere care se va concretiza print-un act normativ emis de Guvern în cursul săptămânii viitoare. Este nefiresc ca , PD-L – UDMR să promoveze separarea pe criterii etnice doar pentru un calcul electoral cinic. Conviețuim împreună în mod normal de atâta timp. De opt ani sunt cadru didactic în această universitate și am predat cu plăcere atât studențiilor români și maghiari, am relații de colegialitate și cu multe cadre didactice de etnie maghiară. Asistăm, azi, la punerea în operă a unei ambiții politice absurde, un demers care distruge fundamentul unei instituții de care ar trebui să continuăm să fim mândri.

Legat de această decizie, am luat un scurt interviu vicepreședintelui UDMR Borbely Laszlo, care a explicat în ce au constat discuțiile de aseară din coaliție.

Ce s-a decis aseară?

Aseară s-a decis că e nevoie de intervenția Guvernului pentru că s-au epuizat toate alternativele, iar Senatul n-a fost în stare să intre în legalitate. Deci e clar că e nevoie de intervenția prin hotărâre de Guvern. Până luni trebuie să găsim forma finală a hotărârii.

Nu încalcă asta principiul autonomiei universitare?

Nici vorbă. Legea prevede foarte clar că la aceste universități multiculturale e obligatoriu să se înființeze aceste linii. Deci nu e la opțiunea lor să se înființeze sau nu. Ei n-au făcut acest lucru, au intrat în ilegalitate și datorită acestui fapt acum trebuie să intervină Guvernul, prin hotărâre de Guvern. Păi de jumătate de an tot stăm și așteptăm ca să fie rezolvată problema.

Membru în Senatul UMF și opozant declarat al acestei decizii, doctorul Florin Buicu a spus că în opinia lui conducerea UMF ar trebui să continue în instanță lupta împotriva acestei „ingerințe a politicului în autonomia universiitară”:

Asistăm practic la trocul politic făcut de către PDL UDMR-ului pentru a rămâne la guvernare. Mai asistăm și la călcarea în picioare a unui principiu constituțional, anume autonomia universitară.

Iar acum vorbesc în nume personal ca membru al Senatului, nu în numele întregului Senat: voi vota pentru a continua demersurile în instanță pentru recunoașterea Cartei Universitare, astfel încât să evităm practic ingerința politicului în autonomia universitară.

Cătălin Hegheș

Comentează cu Facebook
Adaugă la favorite Legătură permanentă.

0 Comentarii

  1. Dar sa le dam toata universitatea poate asa se satura , oricum si ungurii si pdl se pare ca nu vor medici romani

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.