Soldele ar putea crește, spune ministrul apărării

Mircea DusaMinistrul Apărării Naţionale, Mircea Duşa, a declarat vineri, la Brigada 6 Operaţii Speciale ‘Mihai Viteazul’ din Târgu Mureş, cu ocazia participării la Ziua Forţelor pentru Operaţii Speciale din România, că în funcţie de evoluţia economică a ţării şi de modificările legislative se are în vedere majorarea salariilor militarilor care participă în teatrele de operaţii străine.

‘Militarii care merg în deplasări externe sigur că au o salarizare mai mare şi beneficiază de o diurnă pentru misiunea pe care o realizează fie că este vorba de Afganistan, fie că e vorba de alte teatre de operaţiuni printr-o diurnă care se primeşte pentru deplasare. Sigur că în funcţie de evoluţia economică şi de modificarea legislaţiei vom avea în vedere şi acest lucru’, a afirmat Duşa, răspunzând la o întrebare referitoare la ajustarea salariilor militarilor care participă la misiuni externe, ţinând cont că sunt cele mai mici din NATO.

În privinţa priorităţilor, Mircea Duşa a susţinut că bugetul MApN a fost neglijat în ultimii 5 ani şi că acum este primul an când se alocă un buget mai mare şi când, împreună cu Ministerul Finanţelor, s-a reuşit aprobarea unei strategii pe termen mediu şi lung de creştere a capacităţii de acţiune a Armatei Române.
‘Atunci când vorbesc de capacitatea de acţiune a Armatei Române vorbesc de înzestrarea Armatei Române. Şi toate eforturile pe care le vom face în următorii ani le vom face pentru a realiza acest obiectiv în sensul că la cheltuielile de capital vom aloca din ce în ce mai mulţi bani, astfel încât obiectivele de modernizate ale Armatei Române să poată fi realizate şi sigur cu aceasta creşterea pragului de acţiune şi a capacităţii de acţiune a Armatei Române. Sigur că sunt şi chestiuni punctuale privind înzestrarea Armatei Române dar vom urmări aceste obiective pas cu pas mai ales dacă bugetul sau situaţia economică a ţării o va permite şi alocările acelea pe care noi le-am propus şi cu care Ministerul Finanţelor a fost de acord, de 0,3% din PIB (pe an, n.r.) să se realizeze până în anul 2016 şi până în 2016 să ajungem la 2% din PIB aşa cum noi ne-am angajat atunci când am semnat acordurile de primire în NATO’, a subliniat Mircea Duşa.

În ceea ce priveşte dotarea militarilor din teatrele de operaţiuni, ministrul Apărării a precizat că în Afganistan tehnica militară este pusă la dispoziţie de americani şi că, dincolo de greutăţile apărute într-un teatru de operaţiuni şi într-un loc foarte periculos, forţele româneşti care participă în teatrele de operaţiuni au posibilitatea să beneficieze de tehnica pe care o au în dotare aliaţii lor.

‘Este cea mai bună posibilitate de pregătire, este o pregătire reală, nu în poligoane, nu în sălile de curs şi este o pregătire într-o situaţie reală şi din acest punct de vedere apreciem – sigur cu pierderile omeneşti pe care le-am avut – că pentru Armata Română şi pentru trupele care participă în teatrele de operaţiuni că participarea aceasta este un lucru deosebit pentru militarii noştri. Şi sigur că astăzi la festivităţile care vor au loc la Târgu Mureş vom păstra şi momentele de reculegere pentru cei care au plătit cu preţul vieţii în misiunile pe care le-au avut şi au ridicat demnitatea şi au apărat onoarea Armatei Române’, a mai spus Mircea Duşa.

AGERPRES

Comentează cu Facebook
Adaugă la favorite Legătură permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.