Șomerii din Harghita se vor îngrijitori

ingrijitorCursurile de îngrijitor copii sunt solicitate de şomerii din Harghita, care se pregătesc pentru această meserie în speranţa că îşi vor găsi un loc de muncă în domeniu.
Jano Edith, şef serviciu în cadrul Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Harghita, a declarat că primul curs de acest gen a fost organizat în anul 2012, la Miercurea Ciuc, în cadrul unui proiect european, şi s-a bucurat de un succes foarte mare. Orele de pregătire practică s-au ţinut în case de plasament iar cele 27 de cursante au spus că au trăit experienţe extraordinare, care le vor fi de folos inclusiv pentru îngrijirea propriilor copii. Potrivit monitorizării efectuate de AJOFM, din cele 27 de cursante, 12 s-au angajat, unele dintre ele la instituţii sau organizaţii care au domenii de activitate apropiate, cum ar fi Direcţia de Asistenţă Socială şi Protecţia Drepturilor Copilului. Întrucât solicitările au fost foarte mari, un al doilea curs de îngrijitor copii s-a finalizat la Miercurea Ciuc în decembrie 2013, iar patru persoane şi-au găsit deja un loc de muncă.
Şi la Odorheiu Secuiesc…
…s-a organizat un astfel de curs, iar participanţii au lucrat cu copii cu probleme medicale şi au spus că „au primit o adevărată lecţie”.
În luna mai, la Odorheiu Secuiesc urmează să demareze al doilea curs de acest gen, organizat tot la solicitarea şomerilor, chiar dacă, potrivit lui Jano Edith, ”piaţa muncii nu arată că ar fi neapărată nevoie de aşa ceva”.
Potrivit sursei citate, interesul pentru aceste cursuri este ridicat întrucât există persoane care se gândesc să ia copii în plasament şi consideră că le ajută un astfel de curs, iar altele lucrează ca bone şi este în avantajul lor să aibă un minim de pregătire de specialitate.
De altfel, în judeţul Harghita nu există o firmă de plasare de bone şi, deocamdată, nu se cunosc nevoile reale de pe piaţa muncii din acest domeniu.
Anul trecut, 1021 de şomeri din Harghita au participat la cursuri de calificare, iar de la începutul anului, 408 persoane au mers la cursurile organizate de AJOFM. Din punctul de vedere al pieţei muncii, cele mai căutate cursuri sunt cele pentru meseriile de lucrător în comerţ, ospătar sau bucătar, în vreme ce cele mai căutate de şomeri sunt cele de îngrijitor copii sau agent de securitate.
Anul trecut, 1021 de şomeri din Harghita au participat la cursuri de calificare, iar de la începutul anului, 408 persoane au mers la cursurile organizate de AJOFM

Comentează cu Facebook
Adaugă la favorite Legătură permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.