Speed, poliţist harghitean

caine-politia-frontiera-IO613953HXUnul dintre cei mai buni câini poliţişti din ţară este angajat la Serviciul Criminalistic al Inspectoratului Judeţean de Poliţie (IJP) Harghita, contribuind la rezolvarea unor cazuri dificile şi la prinderea unor infractori periculoşi.

Nadayat este un ciobănesc belgian Malinois extrem de inteligent, cu reflexe incredibile, care a intrat în dotarea IPJ Harghita în urmă cu patru ani. El i-a fost repartizat agentului-şef principal Laszlo Zoltan, din cadrul Poliţiei oraşului Cristuru Secuiesc, care tocmai îşi pierduse partenerul canin, un ciobănesc german, şi de atunci cei doi sunt nedespărţiţi.

Datorită abilităţilor sale şi a vitezei deosebite, numele de Nadayat a fost uitat repede, iar câinele poliţist a fost rebotezat în Speed. La fel ca toate patrupedele canine care ‘practică’ această meserie, Speed a trecut prin toate etapele de instruire la Centrul Chinologic de la Sibiu şi, în scurt timp, a ajuns să fie unul dintre cei mai buni câini poliţişti din ţară. El este specializat pe căutare de urmă umană, dar întrucât are abilităţi extraordinare este folosit ca şi câine poliţist universal, pentru apărarea conductorului, scotocire sau intervenţie.

Fiind un câine foarte tânăr, anul trecut a participat pentru prima dată la un concurs şi s-a făcut imediat remarcat, fiind depăşit doar de colegii săi reprezentanţi ai Centrului Chinologic din Sibiu. În ceea ce priveşte concurenţa cu câinii poliţişti angajaţi la inspectoratele judeţene din ţară, Speed se situează mereu înaintea lor.
”Activitatea câinelui de urmă a fost hotărâtoare pentru identificarea şi prinderea suspectului uciderii din culpă, cu autoturismul, a unei tinere de pe raza comunei Corund, cu fuga de la locul accidentului. (…) De asemenea, a contribuit la identificarea şi prinderea autorului unui omor deosebit de grav comis pe raza comunei Porumbenii Mari. În această situaţie, câinele a pornit pe urmele suspectului până în satul vecin unde traseul de deplasare al acestuia a fost confirmat de un martor, astfel încât după aproximativ 500 m cel în cauză a fost prins, imobilizat şi condus la sediul poliţiei”, povesteşte agentul-şef principal Laszlo Zoltan despre succesele partenerului său.
Poliţistul harghitean a decis deja ce se va întâmpla cu Speed peste câţiva ani, atunci când acesta va trebui ‘scos la pensie’, pentru că reflexele sale nu vor mai fi la fel de bune ca acum. „Am hotărât demult ce se va întâmpla cu el când va fi scos la pensie. Este membru de familie şi va rămâne cu noi”, conchide Laszlo Zoltan.

La IPJ Harghita sunt „angajaţi” 20 de câini poliţişti, cei mai mulţi fiind specializaţi pe patrulare şi însoţire, dar printre ei se numără şi câini de intervenţie sau de detectare de explozivi.(EM)

 

 

Sursa AGERPRES

Comentează cu Facebook
Adaugă la favorite Legătură permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.