Ştiaţi cum procedează hoţii de maşini?

perchezitii-la-hotii-de-masini-din-bucuresti-28228-1Criminalitatea stradală e în atenţia poliţiei mureşene, iar furturile de şi din autoturisme sunt atent analizate. Astfel s-a ajuns la concluzia că autorii acestui tip de infracţiune ziua profită de faptul că unii îşi lasă la vedere în interiorul autovehiculului diferite bunuri, iar noaptea vizează detectoarele radar sau sistemele GPS lăsate/uitate în autoturism. De cele mai multe ori ei sparg geamul autoturismelor, alteori forţează sistemul de închidere, sau chiar se folosesc de cheile potrivite uitate de proprietari.
Furturile sunt dispersate în toate cartierele, cu accent pe zonele şi intervalele orare mai aglomerate (ex: hipermarketuri, complexe de agrement, spital, zona centrală a localităţilor urbane, dar şi străzi din cartiere).
Recomandări cu caracter preventiv:
– Parcaţi autoturismul în locuri special amenajate, iluminate şi, eventual, supravegheate, verificând sistemele de închidere; cuplaţi alarma şi verificaţi dacă roata de rezervă şi portbagajul sunt asigurate corespunzător;
– Nu lăsaţi niciodată cheile în contact şi asiguraţi autoturismul chiar dacă lipsiţi din el doar câteva minute;
– Nu lăsaţi la vedere, în interiorul maşinii, obiecte de valoare (genţi, poşete, borsete, îmbrăcăminte, casetofoane auto, camere video, telefoane mobile etc.). Acestea vor tenta hoţii să vă spargă vehiculul.
– Evitaţi să păstraţi în autoturism acte de identitate, permis de conducere, documente de înmatriculare a maşinii, documentele firmei, cărţi de credit, ordine de plată sau orice alte înscrisuri de valoare;
– motoretele nesupravegheate asiguraţi-le prin legare de suporţi special amenajaţi, de stâlpi, pomi etc.
– Închideţi complet geamurile când părăsiţi autoturismul, chiar pentru scurt timp. Un geam lăsat uşor întredeschis vă poate da peste cap toate precauţiile folosite.
– Montaţi un sistem de alarmă antifurt, de cele mai multe ori costă mai puţin decât paguba suferită în urma unui furt.
– Folosiţi un sistem de blocare a volanului şi pedalelor sau un întrerupător electric general montat într-un loc ascuns.
– Nu vă adresaţi, pentru repararea maşinii, unor meseriaşi ocazionali necunoscuţi sau atelierelor neautorizate (se pot face mulaje după chei sau puteţi rămâne fără componente care funcţionau foarte bine).
– Nu lăsaţi niciodată cheile în contact, indiferent de marca maşinii dvs.!
– Nu împrumutaţi maşina decât persoanelor în care aveţi deplină încredere!
– Achiziţionând componente de autoturisme de la persoane necunoscute şi la preţuri derizorii, încurajaţi hoţii şi spărgătorii. Următoarea victimă aţi putea fi chiar dumneavoastră!
– Dacă aveţi o singură cheie pentru portiere, portbagaj şi rezervor, schimbaţi-le pe toate în cazul dispariţiei buşonului de la rezervor!
– Supravegheaţi automobilul în perimetrul staţiilor de benzină, pe timpul achitării comenzii, în condiţiile în care portierele sunt lăsate neasigurate, iar geamurile deschise.
– Inscripţionaţi numărul de înmatriculare al autoturismului pe obiecte uşor demontabile (casetofoane, baterii etc.). Acestea vor fi mai dificil de vândut la mâna a doua.

NU UITAŢI!
Spărgătorii vor profita de fiecare clipă care o manifestaţi prin neglijenţa în ceea ce priveşte siguranţa autoturismului dumneavoastră, dar mai mult interes în protecţia bunurilor ce le deţineţi, vă scuteşte de neplăceri.

IMPORTANT:

Păstraţi acasă actele şi o fotografie a autovehiculului! În cazul când veţi fi victima unui furt auto, aceste documente sunt extrem de utile poliţiei pentru căutarea şi regăsirea rapidă a acestuia – inclusiv prin intermediul internetului.

ATENŢIE!

– Dacă auziţi un sistem de alarmă, nu treceţi nepăsător mai departe. Gândiţi-vă că ar putea fi autoturismul dvs.!
– Nu folosiţi „autostopul”, iar conducătorii auto să evite transportul persoanelor „de ocazie”!
– În cazul în care constataţi că s-a comis un furt, nu pătrundeţi în maşină ( puteţi distruge urmele), ci sesizaţi Poliţia!
– Nu rămâneţi indiferenţi dacă observaţi persoane suspecte la alte autoturisme!

Compartimentul Prevenirea Criminalităţii IPJ Mureş

 

Comentează cu Facebook
Adaugă la favorite Legătură permanentă.

Comentariile sunt închise.