„Sub ocupația UDMR-istă”

Preşedintele organizaţiei Mureş a Partidului Civic Maghiar (PCM), Laszlo Gyorgy, a declarat joi, că maghiarii speră ca revoluţia contemporană să nu fie înăbuşită aşa cum a fost cea din 1848-1849, deoarece 'şi acum suntem sub ocupaţia UDMR-istă'. 'Semnificaţia acestei zile nu poate fi schimbată nici când. Pentru noi, 15 martie înseamnă libertate, speranţă, speranţa zilei de mâine, un viitor mai bun. Ne gândim cu amărăciune la acele zile din 1848 când tinerii noştri au încercat să schimbe ceva. Azi probabil că trăim aceleaşi vremuri când noi, toţi, mai tineri vrem să schimbăm ceva, vrem schimbăm un regim. Poate că aceste două lucruri sunt asemănătoare, între 1848 şi 2012, şi sperăm ca această revoluţie contemporană să nu fie înăbuşită cum a fost cea din 1848-1849. de puterea actuală, de guvernele care ai dominat scena politică din Transilvania. Şi acum suntem sub ocupaţia UDMR-istă', a declarat presei Laszlo Gyorgy.

Acesta a spus că semnificaţia zilei de 15 martie va rămâne aceeaşi, întotdeauna, că se comemorează o revoluţie care a fost înăbuşită de marile puteri, iar traiul populaţiei maghiare de astăzi, 'e comparabil cu cel din vremurile respective'. 'Pentru maghiarimea din întreaga lume 15 martie e cea mai importantă zi, pentru că în această zi, cel puţin teoretic, ar trebui să fim împreună, dar faptic politicul nu a reuşit să fie împreună, să sărbătorească împreună, să comemoreze împreună, dar sperăm că suntem pe drumul bun iar anii viitori o să reuşim să fim împreună. Dacă avem ceva în comun, este această zi, este istoria noastră, a maghiarimii. Probabil că anii viitori maghiarimea va fi împreună, va fi una modernă, îşi va cunoaşte istoria şi va şti ce înseamnă ce înseamnă această zi pentru populaţia maghiarimii. Atitudinea românimii este pozitivă, aşa am constatat, este cât se poate de democratică şi îi mulţumim că este alături de noi şi ne respectă în această zi de 15 martie. Mulţumesc populaţiei de etnie română că ne susţine în această zi şi este alături de noi, chiar dacă nu sărbătoresc împreună', a afirmat liderul PCM.

La manifestarea organizată de PCM Mureş, la statuia poetului Petofi Sandor din Târgu Mureş, la care au participat în jur de 250 de persoane, au rostit alocuţiuni candidaţii Coaliţiei Civice pentru Primăria Târgu Mureş şi Consiliul Judeţean Mureş, dr. Benedek Imre, respectiv Biro Zsolt. Benedek Imre a precizat, în discursul său, că generaţia tânără are dreptul să se instruiască în limba maternă – cu referire la Universitatea de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş – că populaţia are dreptul la prealegeri, pentru desemnarea unui candidat comun la Primăria Târgu Mureş, însă 'unii exclud acesta' şi s-a întrebat dacă 'cei care se cred azi Kossuth şi în Petofi fac faţă cerinţelor formulate în timpul revoluţiei din 1848'.

După alocuţiuni şi depuneri de coroane de flori, participanţii au pornit într-un marş către clădirea de pe strada Bolyai, la Tribunalul Mureş, în care a funcţionat tribunalul suprem al Transilvaniei unde şi-au început activitatea revoluţionară Avram Iancu, Alexandru Papiu Ilarian şi alţi cancelişti, care au avut un rol de seamă în Revoluţia de la 1848.

Deşi PCM a invitat Partidul Popular al Maghiarilor din Transilvania (PPMT) şi UDMR să se alăture manifestării, cele două formaţiuni politice au preferat să sărbătorească separat această zi.

AGERPRES

Comentează cu Facebook
Adaugă la favorite Legătură permanentă.

Comentariile nu sunt permise.