Surpriză la Luduş, previzibil la Iernut

Luni dimineaţa, după aproape 30 de ore de activitate, Birourile Electorale de Circumscripţie conduse de Fira Dudilă şi Ana Hambeţiu la Luduş şi Dan Seviciu şi Mariana Făgărăşan la Iernut au pus punct incertitudinilor şi au încheiat procesele verbale prin care s-a consfinţit victoria lui Ioan Cristian Moldovan la Luduş şi a lui Ioan Nicoară la Iernut.

Diferenţa a fost de 307 voturi

Pornit ca mare favorit pentru încă un mandat, Florin Urcan sprijinit şi de UDMR nu a reuşit să-şi întreacă principalul contracandidat, Ioan Cristian Moldovan, reprezentantul USL câştigând cu o diferenţă de 307 voturi. Este prematur să facem o analiză detaliată acum, dar putem prezenta o situaţie rece şi concisă. Din totalul de 14.775 de cetăţeni înscrişi pe listele de vot, la urne s-au prezentat 9.322 de votanţi, adică ceva mai mult de 63%. După cum spuneam, câştigător este Ioan Cristian Moldovan pentru care au votat 4.640 de cetăţeni, fiind urmat de Florin Urcan cu 4.333 de voturi, după care urmează la mare distanţă Ioan Viorel Obrejan (PP-DD) cu 262 de voturi şi Emil Cosmin Biriş cu 87 de voturi. Deşi se credea că dialogul la distanţă între cartierele Gheja şi Roşiori va stabili câştigătorul scrutinului nu s-a întâmplat aşa datorită alegătorilor maghiari din Roşiori cu un plus de doar 285 de voturi în favoarea lui Florin Urcan. Interesant este şi faptul că Urcan a câştigat la Secţiile de votare din centrul vechi al oraşului, la Casa de Cultură şi la Roşiori, iar Moldovan a câştigat la Gheja şi la secţiile de votare din centrul nou. Este o situaţie interesantă care merită o discuţie mai amplă, cu altă ocazie.

Pentru Consiliul Local Luduş…

… au primit voturi USL (3.926), Alianţa pentru Mureş (2.688), UDMR (1.310), PP-DD (334), PRM (243), Dan Pădurean (195), Cristina Jerca (180), Elena Rusu (175) şi Emil Cosmin Biriş (135). După calcularea coeficientului electoral, în Consiliul Local au intrat Sorinel Tripon, Cornel Boitoş, Liviu Botezan, Daniel Septimiu Iulian Totu, Daniel Petrică Şofron, Ioan Bungardi, Virgil Gelu Puia şi Cristina Antigona Dancu din partea USL. De la PD-L consilierii sunt Florin Ionaş Urcan, Florin Claudiu Nistor, Ciprian Halbiş Turdean, Vasile Dorin Grama, Simion Vasile Trifan, şi Ioan Pop. Majoritatea în Consiliu o vor arbitra din nou reprezentanţii UDMR, Fekete Kovács Levente, Enyedi Mihái şi Pap Andrei. Despre formarea majorităţii care contează în alegerea viceprimarului vom relata în numărul următor al săptămânalului.

La Iernut, majoritate zdrobitoare

Spre deosebire de Luduş, la Iernut nu a fost niciun moment de îngrijorare pentru primarul Ioan Nicoară (USL). Diferenţa cu care a câştigat, aproape o mie de voturi, a scos în evidenţă calitatea administraţiei locale care a trebuit să facă faţă unor grave şi supărătoare crize financiare în ultimii patru ani. La mare distanţă de Ioan Nicoară s-a clasat actualul viceprimar Elena Simona Turcu (PNG-CD), independentul fost PD-L Vasile Cornea, Vasile Mărginean (PP-DD) şi Romulus Remus Dîmbean (PD-L). La Iernut au fost înscrişi pe listele electorale 7.944 de cetăţeni din care s-au folosit de dreptul constituţional de a vota un număr de 4.583, prezenţa fiind de aproape 58%.

Pentru CL Iernut…

… USL a câştigat un număr de 1.804 voturi, fiind urmată de PNG-CD (778), A.pMS (674), PP-DD (532), UDMR (415), Aurel Gurghian (182), Gheorghe Andreica (110) şi Partida Romilor „Pro Europa” (88). Conform voturilor primite, în Consiliul Local Iernut au intrat Rareş Mihăilă Bircea, Vasile Şanta, Constantin Pantea, Puiu Marius Botezan, Demeter Elisabeta Iolanda (USL), Simona Elena Turcu, Sorin Felician Lungu şi Daniel Cristian Sand (PNG-CD), Nadrag Elemer şi György István Csaba (UDMR), Dan Dumitru Simion şi Dorel Călian (PD-L) şi Vasile Vicu Maer şi Vasile Mureşan (PP-DD). La fel ca şi la Luduş, la Iernut fotoliul de viceprimar va fi negociat cu străşnicie, rolul de arbitru fiind preluat de cel puţin trei partide.

În încheiere, menţionăm că la Luduş şi la Iernut s-au înregistrat fraude electorale soldate cu reţinerea pentru 24 de ore a unor persoane, fapte urmate probabil de sancţiuni penale. Dar, alte amănunte vom relata în numerele următoare.

Comentează cu Facebook
Adaugă la favorite Legătură permanentă.

0 Comentarii

  1. Salutari debine si mult succes tuturor ludusenilor, Petru Matasaru. Louisville, KY. Petru Matasaru.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.