Suspendarea președintelui și dilema UDMR

Senatorul UDMR Marko Bela, fostul preşedinte al formaţiunii, consideră că actualul conflict dintre preşedinte şi Guvern poate fi rezolvat doar prin schimbarea Constituţiei şi prin regândirea relaţiilor instituţionale şi recunoaşte că Uniunea se află într-o dilemă legată de suspendarea şefului statului. Marko Bela a declarat, joi, la lucrările taberei de vară de la Izvoru Mureşului, că după alegeri ar trebui schimbată Constituţia în care ar trebui să se stipuleze clar dacă România este o republică parlamentară, semi-prezidenţială sau prezidenţială. ‘Indiferent ce se va întâmpla zilele următoare, după părerea mea, după alegeri ar fi nevoie de o nouă Constituţie în România. E o poziţie aparent radicală, dar trebuie să vă spun că nu putem rezolva aceste probleme cu câteva modificări. (…) Trebuie să regândim întregul sistem, relaţiile instituţionale şi, în primul rând, ce vrem pentru viitor în România. Vrem o republică parlamentară, una semi-prezidenţială, una prezidenţială, dar trebuie să avem o decizie clară fiindcă altfel aceste situaţii conflictuale vor apărea din nou şi din nou, indiferent dacă acum se rezolvă ceva sau nu’, a declarat Marko Bela.

Senatorul UDMR a subliniat că în România nu poate funcţiona o coabitare între un preşedinte de o culoare politică şi un Guvern de altă culoare şi a făcut referire şi la schimbarea situaţiei în care instituţii ‘aparent independente, sunt considerate politice’. Marko Beka a ţinut să sublinieze că UDMR optează, fără echivoc, pentru republică parlamentară, deoarece în acest fel deciziile pot fi influenţate de minoritate, un sistem prezindenţial fiind mai puţin influenţabil. Întrebat dacă UDMR ar trebui să le spună maghiarilor cum să voteze la referendumul pentru suspendarea preşedintelui, Marko a spus că încă nu s-a luat o decizie, dar a recunoscut că Uniunea se află într-o dilemă din acest punct de vedere. ‘Deci, putem decide să spunem electoratului nostru cum să voteze sau să lăsăm ca fiecare să voteze după conştiinţă. Încă nu am decis (…) Pentru noi, într-adevăr, şi nu neg acest lucru, este o dilemă. Pe de o parte venim dintr-o anumită alianţă, dintr-o coaliţie cu PDL şi cu actualul preşedinte, în acelaşi timp, v-am spus acest lucru, optăm, fără echivoc, pentru republică parlamentară, pentru că aici nu e vorba numai de lupta persoanelor, e vorba şi de luptă între concepţii foarte diferite’, a conchis Marko Bela.

Fostul lider al Uniunii le-a vorbit tinerilor prezenţi în tabăra de vară de la Izvoru Mureşului despre valorile europene, despre cum se poziţionează UE faţă de problema minorităţilor sau despre criza prin care trece Europa. La dezbateri au luat parte şi Tomi Huhtanen, directorul Centrului pentru Studii Europene de la Bruxelles, şi europarlamentarul Iuliu Winkler.

AGERPRES

Comentează cu Facebook
Adaugă la favorite Legătură permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.