Szasz Jeno propune un partid maghiar unic

szasz jeno pcmPreşedintele Partidului Civic Maghiar (PCM), Szasz Jeno, a declarat joi, la Târgu Mureş, că a propus UDMR şi Partidului Popular al Maghiarilor din Transilvania (PPMT) formarea unui nou partid al maghiarilor care să cuprindă toate formaţiunile existente pentru a înscrie candidaţi în alegerile parlamentare.

Potrivit lui Szasz, aceasta ar urma să funcţioneze ca o naţională de fotbal, care să îl aibă căpitan de echipă pe Kelemen Hunor. ‘Am propus Uniunea Maghiarilor ca o nouă organizaţie juridică, ca să participăm împreună la alegerile parlamentare. Ca să fie ca o naţională dacă vorbim într-un limbaj sportiv, să nu trimitem cluburi la alegerile parlamentare, ci o echipă comună, ca şi o naţională pentru noi toţi, care să ne reprezinte pe toţi. Sperăm că această iniţiativă va avea susţinere şi din partea UDMR şi a PPMT. Am trimis o astfel de scrisoare şi domnului Kelemen Hunor şi domnului Toro T. Tibor în acest sens şi cred că în afara discuţiilor pe căi informale să ajungem şi la masa tratativelor, oficial, şi să ajungem la un consens în această privinţă. (…) Dacă ajungem la naţională, căpitan de echipă ar trebui să fie Kelemen Hunor’, a detaliat Szasz, într-o conferinţă de presă.

Acesta a arătat că propunerea PCM ar fi ca pe lista pentru parlamentare din 10 locuri, 8 să fie ale UDMR, iar câte unul din partea PCM şi PPMT. ‘Dacă este adevărat ce a spus UDMR cu ocazia alegerilor locale – că fiecare maghiar contează – atunci chiar că la alegerile parlamentare fiecare maghiar ar trebui să conteze şi dacă dorim să avem fiecare reprezentanţii noştri în Parlament asta ar fi soluţia cea mai raţională şi mai reală. Un partid de sine-stătător ca să nu ne confruntăm cu schimbarea pragului electoral de la 5 la 8%’, a spus liderul PCM.

Acesta a susţinut că noul partid probabil va fi format din platforme politice, fiecare cu ideologia proprie şi va funcţiona aşa cum a fost concepută Uniunea Democrată a Maghiarilor din România în 1993. ‘După rezultatele din iunie, UDMR poate să fie un partid dominant, care poate să refuze orice ofertă. Şi dacă refuză această ofertă, probabil nu schimbă datele problemei pentru că vor câştiga alegerile şi în toamnă, dar nu rezolvă problema comunităţii maghiare. Dacă există voinţă, există soluţii. Şi în cazul unui partid se poate ajunge la o înţelegere, că facem înţelegerea şi înscriem partidul după alegeri, şi tragem la sorţi în culorile cui mergem la alegeri’, a accentuat Szasz Jeno.

Liderul PCM a precizat că soluţii tehnice ar exista, fie prin schimbarea denumirii uneia din cele trei organizaţii ‘şi să spunem că asta va fi organizaţia tuturor maghiarilor, naţionala’, apoi se va trece la transcrierea statutului partidului respectiv şi astfel ‘va ajunge să fie o organizaţie a noastră, a tuturor’. ‘Dacă ajungem la soluţia că noi ar trebui să facem acest lucru, după un protocol bine pus la punct, am fi deschişi şi la această variantă’, a mai spus Szasz, care a precizat că va aştepta răspuns până la Congresul PCM din 13 octombrie.

Szasz Jeno a mai susţinut că data limită pentru înregistrarea unei coaliţii a fost 16 septembrie, că aceasta a expirat şi că acum rămâne doar posibilitatea de a cântări dacă cele trei formaţiuni vor porni sau nu individual în alegeri. ‘Nu văd rostul participării noastre singuri sau a PPMT’ în alegeri, a precizat Szasz Jeno.

AGERPRES

Comentează cu Facebook
Adaugă la favorite Legătură permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.