„Taie-i capul!”

titi dalalauÎntr-o zi, într-o instituție publică din oraș, am auzit o funcționară care i se adresează unei femei de etnie romă, spunându-i că ei, adică romii, știu să facă doar copii. Că deja are prea mulți copii și îi dă ei, funcționarei, de lucru fiindcă trebuie să completeze actele copiilor…

Această replică a funcționarei m-a dus cu gândul la faptul că astăzi familiile care au mai mult de doi, maxim trei copii, sunt priviți de majoritatea populației ca niște ciudați. În schimb, în trecut, strămoșii noștri erau priviți ca niște ciudați dacă aveau doar unul sau doi copii. Lucrurile se schimbă, dar nu neapărat în bine întotdeauna… Mai ales ținând cont de faptul sexualitatea excesivă este promovată de toate televiziunile, nu doar prin filme, dar și prin emisiuni și atitudinea „vedetelor”. Dar, în schimb, nașterea de copii, nu! Dacă televiziunile continuă să promoveze persoanele pe care le promovează în prezent, azi-mâine să fii mamă va fi un defect, iar să fii „damă de companie” va fi o calitate, pe același palier cu prostia și îngâmfarea – mai ales calități de „vedetă”. Din păcate, aceste „vedete” destrăbălate fizic, moral și intelectual influențează negativ tinerii, care văd în ele niște modele.

Fără să fac propagandă religioasă, aș dori să le amintesc numeroșilor tineri fără un țel real în viață că ar trebui să aibă un singur idol pe care să dorească să-l urmeze. Fiindcă acel lider a murit de mult pentru noi și pentru că punându-l alături de „vedetele” de azi (și alături de politicienii de azi, de asemenea), își pot da seama mult mai ușor de mocirla în care se scaldă ochii, creierele și sufletele lor urmând „modelele” de pe micul ecran.

Revenind la faptul că nașterea de copii nu prea mai este o modă în rândul românilor de azi (mai ales dacă e vorba despre mai mult de 2-3 copii per familie), aș menționa faptul, parcurgând unele forumuri care aveau în discuție subiectul acesta, că unii tineri, mai ales femei de 18-25 de ani vorbesc cu o totală nepăsare despre avort. Zicea una: „Cum să-mi stric eu viața la 19 ani? Dacă rămân însărcinată, cu sigurață fac avort!”

Nu mai are rost să comentez… Redau în schimb, drept încheiere, un dialog real, care a avut loc în urmă cu vreo doi ani între o țigancă și un țigan, doi soți săraci, care îngrijeau cu greu 11 copii: „Bărbate, sunt însărcinată din nou. Vreau să merg la oraș să fac cum fac doamnele, să scap de copil”, spuse femeia. „De ce?”, întrebă bărbatul. „Păi deja avem prea mulți copii, abia-i creștem?”, răspunse femeia. După o scurtă pauză, bărbatul ieși în curtea casei, luă toporul, îl ascuți bine și-l dădu soției zicându-i: „Păi, dacă-i așa, de ce să te mai obosești să mergi până la oraș? Uită-te la ăștia 11: alege unul pe care vrei să ți-l aduc și taie-i capul!”.

Titi Dălălău

Comentează cu Facebook
Adaugă la favorite Legătură permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.