Tăierile ilegale de lemn în atenţia Jandarmilor

Din sesizările personalului silvic de teren din cadrul Ocolului Târgu Mureș și a numărului mare de infracțiuni înregistrate în zona de competență a Postului de Poliție comunal Glodeni și din rezultatele analizei activității de pază a fondului forestier, a rezultatului negativ, în care fondul forestier din zona Glodeni se află sub presiunea defrișării în mod ilegal de lemn, jandarmii Grupării Mobile Târgu Mureș desfășoară activități în comun cu Poliția Rurală Târgu Mureș – Postul de Poliție Glodeni, pentru prevenirea ți combaterea delictelor silvice de pe raza de competență a Postului de Poliție din Glodeni, în baza unui Plan Comun de măsuri, încheiat la nivel județean, între unitatea noastră, I.P.J. Mureș și I.J.J. Mureș.

Ca atare, în perioada 27 – 29 ianuarie au fost constituite patrule mixte formate din câte un polițist din cadrul Secției de Poliție Rurală nr. 1 Gornești și 4 jandarmi operativi din cadrul Grupării Mobile care, conform unor planificări, au acționat pe zona Glodeni pentru prevenirea și combaterea faptelor ilicite privind tăierile și sustragerea materialului lemnos, fără documente legale de proveniență, de către persoane care desfășoară astfel de activități.

În urma acțiunilor comune, au fost depistate unu număr de 7 persoane, de sex masculin, toate din zona comunei Gornești, care au fost surprinse în timp ce au tăiat și sustras din fondul forestier, fără drept, mai mulți arbori din specia carpen, cu ajutorul unor motoferăstraie, materialul lemnos fiind transportat cu ajutorul unor atelaje de tip hipo, prejudiciul estimat ridicându-se la valoarea totală de 2.360 lei.

În baza Legii 171/2010 cu modificările și completările ulterioare, s-a stabilit pentru fiecare persoană în parte fapta săvârșită, fiind aplicate un număr de 7 sancțiuni contravenționale, 4 sancțiuni pecuniare în valoare de 15.000 lei, iar pentru trei dintre ele s-au aplicat avertismente scrise, materialul lemnos, rezultat în urma contravențiilor, fiind predat ocolului silvic de competență.

În acest context, aducem la cunoștința cetățenilor, faptul că Jandarmeria Română are competențe legale de constatare și sancționare fapte contravenționale sau penale, pe linia exploatării materialului lemnos.

Comentează cu Facebook
Adaugă la favorite Legătură permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.