Târg caritabil la Miercurea Ciuc

persoane_dizabilitatiSute de obiecte realizate de persoanele cu dizabilităţi din Harghita au fost oferite, în cadrul unui târg caritabil devenit tradiţional şi care este organizat cu prilejul Zilei Internaţionale a Persoanelor cu Dizabilităţi.

Sub coloanele clădirii Palatului Administrativ din Miercurea Ciuc au fost expuse obiecte realizate de persoanele cu dizabilităţi aflate în grija a 23 de asociaţii de profil sau instituţii care aparţin de Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Harghita.
Toţi cei interesaţi au putut cumpăra, la preţuri modice, zeci de decoraţiuni pentru pomul de Crăciun, felicitări, lumânări în formă de brad, obiecte de îmbrăcăminte, tablouri, cutii de cadouri, coroniţe de advent sau bijuterii realizate manual. Majoritatea acestor obiecte au fost realizate din materiale naturale, copiii, tinerii şi adulţii cu dizabilităţi lucrând câteva luni pentru realizarea lor
Evenimentul a fost organizat, pentru al 8-lea an consecutiv, de Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Harghita, în colaborare cu Asociaţia de Întrajutorare Caritas şi Asociaţia Handicapaţilor Fizici din Harghita şi are rolul, pe de o parte de a-i conştientiza pe locuitorii municipiului că persoanele cu dizabilităţi sunt extrem de creative şi talentate şi, pe de altă parte de a-i face pe expozanţi să se simtă utili şi apreciaţi.
,,Nu întâmplător am ales această formă de a sărbători ziua de 3 decembrie. Nu dăm pachete, nu dăm ajutoare, nu facem conferinţe în care să ne plângem cât de problematică e situaţia socială, ci încercăm să dăm un semnal societăţii că aceşti oameni există şi produc lucruri foarte frumoase şi trebuie să li se dea o şansă’, a declarat Elekes Zoltán, directorul DGASPC Harghita.
La rândul său, coordonatorul de programe din cadrul Biroului de Asistenţă şi Consiliere pentru Persoane cu Handicap din cadrul Asociaţiei Caritas, Demeter Zsuzsanna, a afirmat că ,,acest târg este o posibilitate pentru oamenii cu dizabilităţi să aibă un contact, o interfaţă cu publicul larg, în care pot arăta tot ce au creat frumos, în timpul anului, în atelierele lor”.

În anul 1992, Adunarea Generală a Naţiunilor Unite a decis ca ziua de 3 decembrie să fie dedicată persoanelor cu dizabilităţi.

Comentează cu Facebook
Adaugă la favorite Legătură permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.