Târgul Meşteşugarilor își intră în drepturi

targul mestesugarilor_artizanat sighisoara 600x400În această săptămână, în perioada 4 – 6 iulie, în perimetrul Turnul cu Ceas – Casa Veneţiană – Biserica Mănăstirii, se desfășoară a 9-a ediție a Târgului Meşteşugarilor. Ca și în anii trecuți, și această ediţie va avea drept scop revitalizarea meşteşugurilor tradiţionale prin transmiterea tehnicii de lucru publicului interesat, meşterii demonstrându-şi abilităţile profesionale prin intermediul unor ateliere de creaţie care se vor desfășura în fiecare zi a târgului. La aceste ateliere sunt invitaţi și vizitatorii care vor să deprindă arta unui meşteşug străvechi.

De-a lungul celor opt ediţii, Târgul Meşteşugarilor a reuşit să se impună în calendarul cultural al Sighişoarei ca un eveniment distinct, aşteptat atât de meşterii populari, cât şi de sighişoreni. Proiectul şi-a demonstrat viabilitatea şi importanţa în contextul evenimentelor culturale organizate la Sighişoara. An de an, în Piaţa Cetăţii au venit zeci de meşteri populari din împrejurimi – Mureş, Cluj, Sibiu, Braşov, Harghita – precum şi din Nordul Moldovei – Suceava – pentru a-şi expune produsele de artă populară confecţionate atât înaintea târgului, cât şi în timpul acestuia, în atelierele de creaţie. De asemenea, în fiecare an programul manifestării a cuprins şi puncte în care participanţii şi-au prezentat portul, precum şi cântece populare specifice zonei din care proveneau.

Târgul Meşteşugarilor a fost gândit ca o acţiune culturală atât pentru comunitate, cât şi pentru turişti, un eveniment care să fie un prilej de comunicare între meşterii populari de etnii diferite, o piaţă de desfacere pentru obiectele de artizanat, o acţiune care îmbină tradiţia artei meşteşugului cu cea a portului, a cântecului şi a dansului popular.

Organizatorii evenimentului sunt Fundaţia Veritas și Primăria Sighișoara.

Trecătorii au ocazia să admire obiecte de o deosebită valoare culturală: obiecte de vestimentaţie rustică, sculptură în lemn, ceramică, instrumente muzicale, vase din cupru roşu, sticlă decorativă, ţesături, macrameuri, picturi pe lemn, ouă încondeiate, sculpturi în os, podoabe, obiecte din pâslă şi diverse produse din lut.

Program:

joi, 4 iulie

ora 10:00 – înscrierea participanţilor, Fundaţia Veritas-Sighişoara, Casa de pe Stâncă, Piaţa Cetăţii nr. 8
ora 11:00 – Deschiderea festivă a Târgului Meşteşugarilor, ediţia a IX-a, cu participarea reprezentanţilor Primăriei Sighişoara, a organizatorilor şi a meşterilor; Prezentarea participanţilor
ora 16:00-18:00 – Ateliere de creaţie
ora 18:00 – 20:00 Program artistic: Cântece şi dansuri populare româneşti: Ansamblul „Românaşul”, Grupul vocal “Flori de Nalbă”

vineri, 5 iulie

ora 9:00 Deschiderea târgului
ora 10:00 – 12:00 Ateliere de creaţie
ora 15:00 – 17:00 Ateliere de creaţie
ora 18:00 – 20:00 Program artistic: Cântece şi dansuri săseşti- Formaţia de dansuri populare a Forumului Democrat German; Cântece şi dansuri maghiare – Ansamblul Kikerici; Cântece şi dansuri ţigăneşti – Formaţia de dansuri a grupului de adolescenţi din cadrul programelor sociale Veritas.

sâmbătă, 6 iulie

ora 9:00 Deschiderea târgului
ora 10:00 – 12:00 Ateliere de creaţie
ora 15:00 Program artistic: Cântece populare româneşti
ora 16:00 Festivitatea de închidere a celei de a IX-a ediţii a Târgului Meşteşugarilor
Acordarea diplomelor de participare

Comentează cu Facebook
Adaugă la favorite Legătură permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.