Taxele și impozitele nu cresc la Tîrgu-Mureș

florea1Dorin Florea, primarul municipiului Târgu Mureş, a declarat vineri că municipalitatea nu va creşte taxele şi impozitele locale pentru anul viitor, deoarece nu acestea aduc venituri consistente la bugetul local, ci locurile de muncă care generează impozite pe salarii. ‘Majorarea taxelor şi impozitelor locale, acest lucru este o şmecherie. Noi puteam creştem taxele locale cu 20% sau să facem mărirea în funcţie de inflaţie. Într-adevăr, sunt nişte localităţi care într-un mod haotic, într-un mod entuziast-prostesc, şi-au extins cheltuielile neţinând cont de faptul că pot ajunge în situaţia de faliment. Li se dă posibilitatea prin această OUG să mărească cu încă 20% (…) Eu nu le voi mări pentru că numai ce prevede legea pot, dar o serie de taxe speciale, tarife sigur le analizez în baza unor auditări pe care le-am făcut. Nu trebuie insistat pe majorarea de taxe şi impozite, ci pe stimularea mediului de afaceri. Eu am făcut în Târgu Mureş cât pot să fac, dar legea nu îţi permite să mergi cu facilităţi mai mari’, a declarat Florea, prim-vicepreşedinte al PDL.

Acesta a spus că majorarea taxelor şi impozitelor locale depinde de responsabilitatea fiecărui primar. ‘Pentru noi nu e o plăcere să mărim taxele populaţiei, având în vedere că problemele sociale sunt foarte mari şi nu acestea sunt principalele surse de venit’, a adăugat el.

Edilul democrat-liberal a subliniat că aceste măsuri de creştere cu 20% a taxelor şi impozitelor împovărează o masă mare a populaţiei şi aduc o creştere de maximum 3% – 5% la veniturile colectate. ‘Nu acolo sunt problemele mari, ci impozitele pe venituri, pe care le ai după locurile de muncă. Acelea sunt sursele principale ale autorităţilor locale, deci încurajarea mediului de afaceri, deschiderea de locuri de muncă (…) Mediul de afaceri este speriat, debusolat pentru că vede ce se întâmplă, lipsa de credibilitate, în al doilea rând vede cum este întocmit un buget într-un moment de avarie, nu este un mediu prietenos, iar autorităţile locale nu au forţa necesară să compenseze bâlbâielile autorităţilor centrale’, a accentuat Dorin Florea.

Primarul din Târgu Mureş a mai susţinut că la nivelul autorităţilor locale, care au fost motorul absorbţiei fondurilor europene, vor apărea probleme şi mai mari în acest sens când se va face descentralizarea, din cauza blocajelor între instituţii şi a neclarificării problemelor de patrimoniu. ‘O să vedeţi ce blocaje vor fi când începe marea păruială între PSD şi PNL, pentru că ei au mers în tandem, unde e preşedinte de CJ să fie primar nu ştiu de care, ori în momentul în care se face descentralizarea se creează blocaje’, a mai spus Dorin Florea.

AGERPRES

Comentează cu Facebook
Adaugă la favorite Legătură permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.