Teroriști prinși în România, plănuiau un atentat

Două persoane care plănuiau comiterea unui atentat pe teritoriul României în perioada sărbătorilor de iarnă au fost prinși de către Serviciul Român de Informații. Cei doi se pare că activau într-o structură afiliată Al-Qaida și intenționau să coopteze în organizarea atentatului și persoane de pe teritoriul României. În comunicatul de presă emis de SRI după capturarea celor doi, se mai precizează:

Urmare a informaţiilor obţinute în cadrul Sistemului Naţional pentru Prevenirea şi Combaterea Terorismului (SNPCT), SRI, în cooperare cu celelalte instituţii din cadrul Sistemului, a întreprins o serie de măsuri complexe de documentare a unor activităţi pregătitoare pentru comiterea unei acţiuni teroriste pe teritoriul României în perioada sărbătorilor de iarnă de către o structură extremistă afiliată ideologic organizaţiei AL – QAIDA. În acest sens, au fost monitorizate acţiunile întreprinse de către membrii structurii aflaţi în ţara noastră, consideraţi ”puncte de sprijin”, ce se aflau sub coordonare externă, în condiţii de conspirativitate. S-a stabilit că aceştia urmau să asigure suport pentru desfăşurarea întregii operaţiuni, relevant fiind şi faptul că unul dintre cei în cauză deţine cunoştinţe cu privire la confecţionarea unor dispozitive explozive improvizate. De asemenea, s-au obţinut informaţii potrivit cărora, pentru punerea în aplicare a acţiunii preconizate, s-a încercat cooptarea unor persoane cunoscute ca susţinători ai unor grupări jihadiste, care să acţioneze împreună cu „punctele de sprijin” din România.

Datele şi informaţiile relevante obţinute în caz au fost valorificate, potrivit legii, la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti, care a susţinut în faţa instanţei competente propunerea SRI de declarare ca indezirabili a cetăţenilor străini R. M. şi A.M implicaţi în activităţi de natură a afecta grav securitatea naţională pe profil antiterorist. Urmare a Sentinţei Curţii de Apel Bucureşti, cei doi cetăţeni străini au fost reţinuţi şi luaţi în custodie publică, în vederea îndepărtării de pe teritoriul naţional.

În calitate de autoritate naţională în domeniul prevenirii şi combaterii terorismului, SRI, împreună cu celelalte instituţii din cadrul SNPCT, are ca prioritate majoră prevenirea oricăror riscuri şi ameninţări pe profil antiterorist.

Sursa: SRI

Comentează cu Facebook
Adaugă la favorite Legătură permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.