TIFF 2014, ecouri şi cifre

TIFF_Shadow ShortsFilmele proiectate în cadrul Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF), care s-a încheiat în 8 iunie, au fost vizionate de peste 60.000 de oameni, plătitori de bilete. La cea de-a 13-a ediţie a TIFF au fost priectate 217 filme din 55 de ţări.
”Cele 400 de proiecţii au adus peste 63.000 de plătitori de bilete în sălile de cinema. Lor li se adaugă spectatorii prezenţi la proiecţiile gratuite în aer liber, masterclass-uri, workshop-uri, lansări, expoziţii, numărul lor depăşind 100.000 în cele 10 zile de TIFF”,  se spune în comunicatul de presă transmis miercuri Agerpres.
Site-ul www.tiff.ro a avut 46.861 de vizitatori unici şi 88.919 de vizite în cele 10 zile ale Festivalului. Cei mai mulţi utilizatori, respectiv 85 %, au accesat platforma din România, urmată de cei din Statele Unite, Marea Britanie, Germania, Franţa, Ungaria, Moldova, Austria, Spania şi Italia. Anul acesta, 413 voluntari au ajutat la organizarea evenimentelor în locaţiile TIFF. Unii dintre ei au venit tocmai din Albania, Austria, SUA, Chile, Spania, Franţa sau Polonia. Cel mai în vârstă voluntar are 52 de ani şi a făcut parte din echipa de la Mănăştur Open Air.
Printre cei mai de seamă invitaţi străini se numără actriţa Debra Winger şi cineastul Krzysztof Zanussi, distinşi cu Premiul pentru întreaga carieră, producătorul Nik Powell, directorul National Film & Television School din Marea Britanie, Michael Kutza – directorul Festivalului Internaţional de Film de la Chicago şi regizorii Peter Webber şi János Szász.
Kutza a fost atât de impresionat de arhitectura Clujului încât a declarat în mai multe rânduri că este tentat să vină aici să filmeze.
Eu conduc un festival foarte mare la Chicago, dar sunt impresionat de selecţia TIFF din acest an. Sunt foarte impresionat de ceea ce văd, de tipul de filme, de genuri, de categorii, de nivelurile pe care le acoperiţi. Sunt gelos. Dar la mine, vremea este mai bună decât la voi”, a declarat Michael Kutza, director şi fondator al Chicago IFF şi membru al juriului, făcând referire la faptul că în primele zile ale festivalului a plouat mult şi anumite evenimente, mai ales cele programate în aer liber, au avut de suferit.

Actriţa Debra Winger a fost impresionată de faptul că a văzut la TIFF foarte mulţi oameni din industria filmului.

”Îmi place festivalul! În prima oră după sosirea mea aici am întâlnit foarte mulţi oameni din industrie, pe care îi văd şi la alte festivaluri. Dacă un festival reuşeşte să atragă acest tip de public, este un semn foarte bun. Felicitări!”, a declarat actriţa Debra Winger.

În presa internaţională, TIFF-ul a fost prezentat de publicaţia americană ‘The Hollywood Reporter’, care a relatat pe larg campania ‘Salvaţi Marele Ecran!’ şi apelul de strângere de fonduri pentru igienizarea şi amenajarea Depozitului de Film de pe strada Maiakovski din Cluj. De asemenea, „Screen Daily” s-a concentrat pe premii şi pe proiectele dedicate industriei filmului în articolul de final de TIFF, intitulat Transilvania Trophy goes to Spain.

Pagina de Facebook TransilvaniaIFF a câştigat 10.000 de fani de la ediţia precedentă şi are în prezent peste 42.000. (EM)


Sursa Agrepres

Comentează cu Facebook
Adaugă la favorite Legătură permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.