TIFF programat anul acesta în intervalul 1-10 iunie

Festivalul Internaţional de Film Transilvania (TIFF), care se va desfăşura între 1 şi 10 iunie, va prilejui iubitorilor celei de-a şaptea arte ‘experienţe cinematografice inedite’, în secţiunile Supernova şi Umbre, anunţă directorul artistic al TIFF, Mihai Chirilov. Două dintre lungmetrajele care vor rula în secţiunea Supernova a festivalului – ‘Tabu’ şi ‘Keep the Lights On/Lasă luminile aprinse’ – au fost prezentate în acest an la Festivalul de la Berlin.

Recompensat cu Premiul ‘Alfred Bauer’ pentru cel mai inovator titlu din competiţia din acest an de la Berlin şi cu Premiul Federaţiei Internaţionale a Criticilor de Film (FIPRESCI), filmul ‘Tabu’, regizat de portughezul Miguel Gomes, este şi o poveste de dragoste şi o meditaţie despre cinematografie şi memorie. Criticul de film devenit regizor a intrat în atenţia presei după lungmetrajul ‘A cara que mereces/Faţa pe care o meriţi’ (2004), prezentat anul trecut şi la TIFF, în cadrul secţiunii Focus IndieLisboa.

Filmul ‘Keep the Lights On’, în regia lui Ira Sachs, abordează fără prejudecăţi tema homosexualităţii. Tot în secţiunea Supernova va fi proiectat filmul suedez ‘Play’, distins în 2011 cu un premiu la Cannes. Pelicula porneşte de la un fapt real – copii care au jefuit sistematic alţi copii, în centrul oraşului Goteborg, între 2006 şi 2008.

La TIFF va fi prezentat cinefililor, în secţiunea Umbre, şi un thriller-ul spectaculos, realizat de regizorul coreean Na Hong-jin, intitulat ‘The Yellow Sea/Marea galbenă’. Prezentat anul trecut la Cannes, în secţiunea Un Certain Regard, filmul relatează povestea unui bărbat care se angajează să ucidă pe cineva pentru bani şi sfârşeşte prin a fi ţinta tuturor.

Un vechi prieten al festivalului, Sebastian Lelio, se va întoarce anul acesta la TIFF, cu cel mai recent film al său, ‘El Ano del Tigre/Anul Tigrului’, proiectat anul trecut în competiţia Festivalului de la Locarno. Lungmetrajul face o radiografie a unei ţări din America de Sud devastate de cutremur în 2010 – Chile. Personajul principal este un deţinut care ia ţara la pas, în căutarea familiei sale, imediat după ce închisoarea în care îşi ispăşea pedeapsa s-a dărâmat, transformându-l într-un fugar. Sebastian Lelio a câştigat Trofeul Transilvania al TIFF în 2007, cu filmul ‘La Sagrada Familia’, apoi în 2008 a fost membru al juriului competiţiei festivalului, iar în 2010, creaţia sa ‘Navidad/ În Ziua de Crăciun’ a fost favorita criticii, obţinând premiul FIPRESCI.

Serialul HBO ‘Mildred Pierce’ (2011), care a primit foarte multe premii, va avea parte de o proiecţie maraton la TIFF. Cele cinci episoade despre o femeie divorţată, care face faţa recesiunii din anii ’30, dar nu şi relaţiei tensionate cu fiica sa, i-a adus actriţei Kate Winslet un Premiu Emmy şi Globul de Aur pentru Cea mai bună interpretare feminină.

AGERPRES

Comentează cu Facebook
Adaugă la favorite Legătură permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.