Tiff revine la Mureş

Proiectii TIFF Mures 1Festivalul Internaţional de Film Transilvania, aflat la cea de a doua ediţie, revine la Mureş, între 26 şi 28 septembrie 2014, cu filme premiate, proiecţii eveniment în prezenţa unor invitaţi speciali din lumea cinematografiei, muzică bună, concerte live şi petreceri, toate cu intrare liberă.
„Anul trecut am venit pentru prima dată la Mureş, în cadrul evenimentelor organizate de Consiliul Judeţean pentru a sărbători 100 de ani de cultură în judeţ. Întâlnirea cu publicul de aici a fost una pe care nu am putut-o uita: am găsit oameni obişnuiţi cu evenimentele de calitate, exigenţi, implicaţi şi dornici să discute cu invitaţii festivalului, ei sunt motivul pentru care în 2014 ne reîntoarcem în acest oraş în care cultura este la ea acasă”, spune Tudor Giurgiu, preşedintele festivalului.
„Actul de cultură, sub toate formele sale, este mereu prioritar pentru Consiliul Judeţean Mureş, motiv pentru care încercăm să aducem în judeţul nostru evenimente reprezentative, atât la nivel naţional cât şi internaţional. Organizarea celei de-a doua ediţii a TIFF Mureş este dovada clară că ştim să ne apreciem cultura şi că eforturile noastre de a ne afla pe harta culturală a ţării nu au fost în van. Vă invit să vă bucuraţi de producţiile şi evenimentele de anul acesta şi astfel să arătăm ţării întregi că şi judeţul Mureş este o lume a filmului”, a declarat Ciprian Dobre, preşedintele Consiliului Judeţean Mureş.
Câteva dintre cele mai reprezentative spaţii din oraş vor deveni şi în 2014 gazde ale evenimentelor din cadrul TIFF. Palatul Culturii, locul care a fost prima „poartă” de intrare a festivalului în oraş, Teatrul de Vară şi Cinema Arta vor fi anul acesta spaţii dedicate proiecţiilor de film. Cocoşul de Aur, o locaţie emblematică a oraşului pe care festivalul a pus-o în valoare încă de la prima ediţie, va găzdui atât proiecţii, cât şi concerte live şi petreceri, iar J’ai Bistrot va fi vreme de două seri locul de întâlnire a celor interesaţi de cele mai bune scurtmetraje din programele festivalurilor TIFF şi Anim’Est.
Printre filmele din programul TIFF Mureş 2014 se află câştigătoare ale unor festivaluri internaţionale, dar şi filme de succes la public. În categoria câştigătorilor se înscrie „Marea frumuseţe” (titlu original: „La Grande Belleza”, regia: Paolo Sorrentino), filmul care a câştigat anul acesta Oscarul pentru cel mai bun film străin. Filmul prezintă povestea unui scriitor aflat în pragul bătrâneţii, Jep Gambardella (Toni Servillo), care rememorează tinereţea lui plină cândva de pasiuni, atunci când priveşte oraşul Roma ca un melanj de figuri politice, artişti, femei din înalta societate, intelectuali, chiar şi delincvenţi.

Proiectii TIFF Mures 2
O altă recomandare din program este „Câinele japonez” (regia: Tudor Jurgiu), care reprezintă propunerea României pentru cel mai bun film străin la următoarea ediţie a premiilor Oscar. Un film delicat şi tandru despre reconciliere familială, „Câinele japonez” îl prezintă pe Victor Rebengiuc în rolul lui Costache Moldu, un bătrân care şi-a pierdut soţia, casa şi agoniseala de o viaţă în urma unei inundaţii. Întoarcerea neaşteptată a fiului său, Ticu, din Japonia, alături de soţie şi băiat, îi va pune pe amândoi în situaţia în care trebuie să reînveţe să comunice şi să redevină o familie.
Câştigătorul marelui premiu, Trofeul Transilvania, la TIFF 2014, a fost filmul „Stockholm” (regia: Rodrigo Sorogoyen), care a câştigat importante premii şi la festivalurile Málaga 2013, Miami 2014, inclusiv pentru cel mai bun regizor, cea mai bună actriţă, cel mai bun scenarist debutant şi cel mai bun actor debutant. O poveste în culori dramatice şi romantice, acţiunea din „Stockholm” se petrece într-o singură noapte, care va lega pentru totdeauna doi oameni care înainte nici măcar nu se cunoşteau.
La TIFF Mureş va fi proiectat şi filmul „America, venim!” (regia: Răzvan Săvescu), lansat în cinematografe în 19 septembrie, după un mare succes de public la proiecţiile în avanpremieră organizate în cadrul unor festivaluri şi evenimente de profil. Un grup de artişti din Târgovişte pleacă în America pentru o reprezentaţie, dar ajung pe mâna unui impresar dubios care le promite marea cu sarea pentru a-i lua într-un turneu de amploare în Statele Unite. Iar de acolo, problemele lor par să nu mai aibă sfârşit.
TIFF Mureş 2013 este un eveniment organizat de Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc – APFR şi de Consiliul Judeţean Mureş. Intrarea la toate evenimentele din program este gratuită, în limita locurilor disponibile, potrivit Andrei Aroneţ – coordonator comunicare.

Comentează cu Facebook
Adaugă la favorite Legătură permanentă.

Comentariile sunt închise.