Tőkés – apel la dialog cu UDMR

Laszlo TokesEurodeputatul Tokes Laszlo a declarat vineri, într-o conferinţă de presă, că adresează UDMR un apel la dialog cu privire la maximalizarea reprezentării maghiarilor din România în Parlamentul European la scrutinul din 24 mai, fiind de dorit formarea unei coaliţii în acest sens. ‘Aş fi în stare şi să mă retrag pentru cauza aceasta dacă s-ar forma o candidatură credibilă a tuturor maghiarilor din Transilvania. Dar, din păcate, chiar aceasta este riscată de gândirea partinică a conducerii UDMR. Ar fi de dorit să se formeze o coaliţie a tuturor maghiarilor’ a declarat, vineri, în conferinţă de presă, Tokes.

El a spus că în condiţiile în care comunitatea maghiară ar putea rămâne fără reprezentare în PE, ori să obţină cel mult unul sau doi eurodeputaţi, Tokes consideră că principiul prioritar trebuie să fie maximalizarea reprezentării maghiarilor din România. ‘Adresez un apel către UDMR la dialog, la dispută deschisă, la maximalizarea voturilor prin unire şi cooperare şi nu prin divizare, dar prin aceasta UDMR-ul trebie să scape de politicienii corupţi şi compromişi care duc în direcţie proastă politica maghiară din Transilvania. Trebuie să-şi revizuiască politica lor, care nu serveşte în perspectivă interesele maghiarilor din România. Şi numai astfel putem maximaliza voturile la alegeri şi prin aceasta putem servi schimbarea de regim’, a declarat Tokes.

Vorbind despre posibilii candidaţi ai UDMR, Tokes a spus că apreciază personalităţile lui Sogor Csaba şi Winkler Iuliu, pentru continuitate, dar consideră ‘o surpriză ciudată’ apariţia ‘carieristului’ Vincze Lorand, implicat în ‘scandalul reclamelor distribuite prin Poşta Română’ şi care nu ar putea aduce prea multe voturi în secuime. Mai degrabă, spune Tokes, în locul lui Vincze ar fi bine să fie propus Eckstein Kovacs, care ar merita să fie pe lista UDMR.

Tokes a primit din partea PPMT solicitarea de a candida în urmă cu o săptămână, la o şedinţă în Rimetea, în judeţul Alba. ‘Da, am acceptat. Eu mă supun voinţei comune. De altfel, aşa procedez cum am făcut-o şi în ’89. Dacă te cheamă ţara sau dacă te obligă interesele supreme ale comunităţii, trebuie să ne supunem’, a spus Tokes.

Deputatul UDMR Cseke Attila a declarat miercuri, la Oradea, că nu există nicio înţelegere cu Tokes Laszlo pentru o nouă candidatură pe lista UDMR pentru alegerile europarlamentare. ‘Nu există nicio negociere. UDMR a spus foarte clar nu acum, nu acum o săptămână, acum câteva luni, că nu va accepta ca domnul Tokes să fie pe lista UDMR. L-am acceptat o dată, l-am pus pe primul loc şi nu au trecut decât două săptămâni după care dânsul a început şi timp de cinci ani nu a făcut altceva decât să vorbească împotriva UDMR-ului. Nu avem despre ce să discutăm. Decizia este clară, luată şi dânsul ştie. Ah, că mai spune că poate şi aşa mai departe…’, a declarat deputatul Cseke.

Potrivit acestuia, UDMR pregăteşte selecţia altor candidaţi, prin proceduri interne, până la mijlocul lunii martie, urmând ca un consiliu naţional al Uniunii să decidă asupra listei de candidaturi.

Liderul PPMT, Toro Tibor, a propus UDMR şi PCM să formeze o coaliţie în vederea alegerilor europarlamentare şi să aibă o listă comună, el afirmând că primul loc pe listă ar trebui să fie ocupat de Tokes Laszlo. Eurodeputatul Tokes Laszlo şi-a manifestat într-o conferinţă de presă la Oradea susţinută în urmă cu o lună interesul pentru o nouă candidatură a sa la alegerile pentru Parlamentul European (PE) din acest an, dacă acest lucru va fi dorit şi de formaţiunile politice maghiare din ţară, unite într-o coaliţie pentru acest scop. ‘Dacă mă candidează cei din jurul meu, atunci sunt gata să devin iarăşi candidat pentru Parlamentul Europei’, a spus Tokes.

În urma şedinţei din 23 noiembrie de la Târgu-Mureş a Consiliului Reprezentanţilor Unionali (CRU) a UDRM, secretarul general al Uniunii, Peter Kovacs, a declarat că la începutul lunii martie formaţiunea va avea lista finală cu candidaţii pentru Parlamentul European şi că orice candidatură se va face doar sub culorile formaţiunii. El a adăugat atunci că la acel moment era exclusă o susţinere a lui Laszlo Tokes.

AGERPRES

Comentează cu Facebook
Adaugă la favorite Legătură permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.