Tokes cere lui Ponta daune de 100.000 de lei

Laszlo TokesAvocatul europarlamentarului Laszlo Tokes, Elod Kincses, a anunţat, marţi, la Târgu Mureş, că a depus o plângere, în numele clientului său, împotriva premierului Victor Ponta, pentru răspundere civilă delictuală şi îi cere 100.000 lei daune morale.

Potrivit avocatului, Laszlo Tokes l-a mandatat cu introducerea acţiunii în instanţă contra lui Victor Ponta pentru declaraţiile premierului din data de 25 februarie 2013, când acesta a spus că: ‘Eu văd atacurile domnului Laszlo Tokes şi mă bucur pentru că domnul Tokes, ca şi doamna Monica Macovei, au reprezentat în ultimii 20 de ani interesele străine îndreptate împotriva României. Atacurile lui Tokes împotriva stabilităţii României şi a reprezentanţilor legitimi ai minorităţii maghiare, anume UDMR, au legătură cu faptul că de ani de zile Tokes şi Macovei sunt reprezentanţii intereselor antiromâneşti, m-aş speria când m-ar vorbi de bine’.

Apărătorul a arătat că cele două afirmaţii ar însemna că europarlamentarul ar fi fost etichetat drept ‘trădător de neam’. ‘Dacă eşti finanţat din străinătate împotriva intereselor statului al cărui cetăţean eşti înseamnă că eşti trădător de neam, mai pe româneşte. Deci un jurist cu trecut de procuror cunoaşte foarte bine elementele constitutive ale infracţiunii de calomnie. Deci este clar că aceste elemente constitutive sunt prezente, însă legislaţia română în apără pe parlamentari cu imunitate, aşa că nu este cazul să introducem o acţiune penală, ci rămânem pe tărâmul dreptului civil şi am introdus acţiune pentru răspunderea civilă delictuală pentru faptă proprie. Acesta este temeiul juridic, aici nu intervine nicio imunitate aşa că va trebui să se apere făcând proba verităţii, dacă va reuşi (…)’, a susţinut Kincses.

În plus, a spus avocatul, Laszlo Tokes s-a arătat deranjat şi de faptul că premierul ar fi spus că are un limbaj horthyst. Elod Kincses consideră că premierul, dat fiind faptul că este jurist, ar fi trebuit să ştie ce înseamnă răspunderea civilă delictuală. Acesta a precizat că, dacă va avea câştig de cauză, suma de 100.000 de lei solicitată drept daune morale o va dona în scopuri caritabile. Avocatul a mai arătat că a contactat-o pe Monica Macovei pentru a o întreba dacă doreşte să se alăture lui Laszlo Tokes în acest demers, însă aceasta i-a răspuns că nu va depune o plângere împotriva premierului întrucât ea are foarte multe procese.

Kincses a mai susţinut că dacă premierul îşi va prezenta scuze îşi va sfătui clientul să le accepte şi să nu mai ceară daune morale.

AGERPRES

Comentează cu Facebook
Adaugă la favorite Legătură permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.