Tradiții, parade și petrecere la MAIFEST

În data de 14 mai se va organiza evenimentul cultural multietnic ,,MAIFEST – Serbarea de mai”, în municipiul Reghin.
Maifest este o manifestare culturală menită să contribuie la menţinerea identităţii germanilor din România.
Această sărbătoare specifică comunității săsești, organizată încă din anul 1995 și devenită tradiție în municipiul nostru, își propune ca și în acest an să ofere publicului iubitor de cultură și muzică, o manifestare culturală multietnică de calitate.
Maifestul la sași sau „Maialul” la români este o veche sărbătoare de primăvară, care a apărut în Transilvania pe filieră germană, odată cu sașii stabiliți aici. De-a lungul timpului, sărbătoarea a fost adoptată atât de români, cât și de maghiarii din zonă.
Organizatorii evenimentului sunt Forumul Germanilor din Reghin și Biserica Evanghelică, cu sprijinul Primăriei și a Consiliului Local Reghin, fiind aprobată în ședința de consiliu suma necesară sprijinirii acestei manifestări.
,,Vom avea reprezentanți ai Consulatului German din România, ne va onora cu prezența episcopul evanghelic din Sibiu, Reinhart Guib, Conducerea Forumului German din Transilvania și deputați. Programul va debuta cu oficierea unei slujbe religioase la Biserica Evanghelică din Reghin, unde va avea loc și un program special pentru a sărbători ziua mamei. Copiii vor dărui câte o floare în semn de prețuire și respect tuturor femeilor care vor participa la eveniment. Vom continua cu parada porturilor, acompaniată de Fanfara Municipiului Reghin. Se așteaptă participarea unor ansambluri de muzică și dansuri săsești, românești și maghiare. Am invitat un grup care va prezenta tradiții medievale, scheme de luptă. La Pădurea Rotundă, după deschiderea rostită de către oficialități vor avea loc momente cultural-artistice și petrecerea la câmp liber”, a declarat Zajzon Robert, președintele Forumului Germanilor din Reghin.

Maifest și la Gimnaziul „Augustin Maior”

În fiecare an, clasele secției germane de la Școala Gimnazială „Augustin Maior” pregătesc un program cultural-artistic atractiv cu prilejul „SĂRBĂTORII DE MAI”
,,Cu cântece și poezii, copii vor cinsti mama pentru că în a doua duminică din luna mai, Biserica Evanghelică sărbătorește „Ziua Mamei”. După slujbă, așa cum este tradiția, ne încolonăm cele 9 clase, cu stegarii în frunte, împreună cu toți participanții la sărbătoare și mergem la Pădurea Rotundă unde se va desfășura programul propriu-zis. Copiii claselor germane, îndrumați și însoțiți de învățătorii, profesorii și diriginții lor vor prezenta dansuri populare germane, dansuri din folclorul copiilor și mult-cunoscutul dans al panglicilor „Bändertanz”, ne-a spus învățătoarea Tămășan Gerlinde.

Imola Grama

Comentează cu Facebook
Adaugă la favorite Legătură permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.